Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG ondersteunt drie afdelingen in ziekenhuis van Meulaboh, Sumatra


AZG ondersteunt momenteel de pas weer operationeel geworden pediatrische, chirurgische en heelkundige afdelingen in het ziekenhuis van Meulaboh. Op 9 januari telde de chirurgische afdeling 40 patiënten, van wie er heel wat werden behandeld voor geïnfecteerde wonden die zij opliepen door de tsunami. AZG zorgde ook voor twee premature baby’s van amper 2 kg.

Langs de westkust van Atjeh heeft AZG twee mobiele klinieken opgezet, die zich concentreren op Bubon en Samatiga (nabij Meulaboh). De mobiele kliniek in Bubon is een baken voor om en bij de 1.200 ontheemde mensen, terwijl het team van AZG in Samatiga hulp biedt aan nog eens zo’n 51.000 mensen die eveneens hun huizen gedwongen moesten verlaten.

Op zondag 9 januari reisde een medisch team per helikopter naar Lamtengoh. Van de 18 dorpen rond het Sampoiniek-district in Lamtengoh zijn er zowat 90 % verwoest. Het team van AZG zorgde voor een snelle medische consultatie van 33 patiënten op een marktplein waar ongeveer 75 ontheemden verbleven. Patiënten die werden doorverwezen naar de psychologen van AZG vertelden over hoe zij hun geliefden hadden verloren tijdens de tsunami. Een visser wiens lichaam bedekt zat onder de wonden en schrammen, vertelde het team hoe zijn zwangere vrouw was omgekomen, terwijl een onderwijzeres het verhaal deed dat zij op een heuvel was kunnen vluchten en gezien had hoe heel haar dorp was weggespoeld. Haar 14-jarige dochter is nog altijd vermist.
Diezelfde zondag waren er nog drie verplaatsingen per helikopter. In Legan werd een medisch team opgepikt dat de nacht had doorgebracht in deze stad. De tweede helikopter zette een team en medische voorraden af in Meulaboh en de derde vloog naar Lamno met water- en sanitatiemateriaal.

Het team van de mobiele kliniek in Banda Atjeh trok op zondag naar de moskee van Leupung en verrichtte daar 67 consultaties. De voornaamste ziektebeelden waren hoofdpijn (typisch gevolg van trauma), infecties van de bovenste luchtwegen en huidziekten. Transportproblemen in het gebied maken dat het moeilijk is patiënten door te verwijzen, terwijl de toegang tot gezondheidszorg zeer beperkt blijft.
Nog in Banda Atjeh arriveerden twee chartervliegtuigen uit Jakarta met 20 ton materiaal, waaronder matrassen, emmers en tenten.