Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG levert hulp aan slachtoffers van vrieskou en sneeuwstormen


AZG-teams leveren noodhulp aan regio's in Bolivia en Peru die getroffen zijn door de recente koudegolf en sneeuwstormen. Vooral kleine gemeenschappen op meer dan 4.000 meter hoogte zijn erdoor getroffen. Als reactie op het toegenomen aantal medische klachten, waaronder vooral infecties van de luchtwegen, leverde AZG medische goederen samen met dekens en voedsel. Ze organiseerde ook doktersraadplegingen in de gemeenschappen.

Sinds begin juli worden het zuidelijke departement Potosi in Bolivia en het zuiden van Peru getroffen door een koudegolf die gepaard gaat met hevige sneeuwstormen en sterke winden. Volgens officiële cijfers zijn ongeveer 10.000 Bolivianen en 44.000 Peruanen door het slechte weer getroffen of afgescheiden in dorpjes op meer dan 4.000 meter boven de zeespiegel.
Vorige week werden extreme temperaturen tot -20°C opgemeten. De hevige sneeuwval veroorzaakt gezondheidsproblemen en verhindert de toegang tot de traditionele voedingsbronnen, voornamelijk landbouw en veeteelt. Er werd een toename van acute infecties van de luchtwegen vastgesteld, evenals sterfte bij de veestapel als gevolg van de koude en het gebrek aan graaslanden.
AZG organiseerde noodinterventies in de provincie Sud Lipez in het Departement Potosi, Bolivia, en in het departement Puno, Peru. De teams houden raadplegingen en leveren basisgeneesmiddelen aan medische hulpposten en voeding en dekens aan de bevolking. Veel gemeenschappen zijn alleen per helikopter bereikbaar doordat wegen geblokkeerd zijn, waardoor het bijzonder moeilijk is om humanitaire hulp ter bestemming te krijgen.
In Bolivia hadden ongeveer een derde van de raadplegingen via AZG-teams te maken met acute infecties van de luchtwegen, gevolgd door infecties van de urinewegen, oogontstekingen en lichte spier- en gewrichtsaandoeningen. Voedselgiften bevatten droge maaltijdpakketten en blikvoeding omdat er een gebrek is aan hout om voedsel te bereiden.