Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG laat extra materiaal en personeel overvliegen naar Tsjaad


De situatie in het zuiden van Tsjaad blijft dramatisch verslechteren, en het aantal vluchtelingen neemt voortdurend toe. Momenteel verblijven er in de streek van Goré ongeveer 30.000 vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek, en zo'n 9.000 in en rond Maro. Er moeten nieuwe vluchtelingenkampen opgericht worden om de voortdurende instroom op te vangen.

"We hebben net een volledige chartervlucht naar Tsjaad gestuurd", aldus Sonia Peyrassol, noodcoördinatrice voor AZG in Tsjaad, "met 40 ton plastic bekleding, geneesmiddelen, een vaccinatiekit, een voedingskit, logistiek materiaal, een ziekenhuiskit en uitrusting voor water en sanitair. Er waren ook twee medewerkers aan boord om het team te versterken. Momenteel zijn er zo'n 30 internationale hulpverleners actief. Ze helpen de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) om locaties te zoeken en nieuwe kampen te bouwen in Maro en Goré. We werken ook met terreinexperts in water en sanitair, om de kampen te voorzien van water en er latrines te bouwen."
Het nieuwe vluchtelingenkamp in Maro moet onderdak kunnen bieden aan 10.000 mensen. AZG begon er twee weken geleden met een gezondheidscentrum en verricht 100 tot 150 medische consulten per dag. Het nieuwe kamp in Goré zal ongeveer 15.000 mensen kunnen opvangen.
"De leefomstandigheden van de vluchtelingen zijn schrijnend. Ze zijn fel verzwakt. Ze hebben nood aan voedsel en onderdak. We hebben ook al gevallen van mazelen ontdekt. Om dit probleem aan te pakken, organiseren we vaccinatiecampagnes voor in totaal 200.000 kinderen tussen zes maanden en 15 jaar", vervolgt Sonia Peyrassol.
Alsof dat nog niet erg genoeg is, brak er ook meningitis (hersenvliesontsteking) uit in het zuiden van Tsjaad. AZG heeft tot dusver negen gevallen opgespoord in Doba. Acht patiënten zijn overleden. Daarom plant AZG een inentingscampagne voor om en bij de 30.000 mensen in het getroffen gebied.
Over een paar weken wordt opnieuw een volledige lading naar Tsjaad gevlogen met 3.000 tenten en kits met logistiek materiaal en uitrusting voor water en sanitair. Er zullen nog eens twee medewerkers meereizen om het sanitair systeem in het district te versterken.