Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG komt 18.000 burgers in levensgevaar te hulp


AZG start met een nutritioneel en medisch noodprogramma na een onderzoeksmissie in Chipindo, in de provincie Huila in het zuidwesten van Angola. Daarmee snelt AZG 18.000 mensen te hulp die in de regio strandden tussen september vorig jaar en maart. "We hebben maar weinig kinderen jonger dan 5 jaar gezien. Dat betekent dat de meesten al gestorven zijn.", verklaart Mercedes Tataï, medisch noodcoördinator. "Er is een hele heuvel bedekt met duizenden verse graven, allemaal van na september vorig jaar."

Een snelle voedselstudie toont 57% algemene en 35% zware ondervoeding aan bij de kinderen. Maar ook de volwassenen en adolescenten hebben te kampen met ondervoeding.
De 18.000 burgers zijn tussen september en maart uit hun huizen verdreven door de Angolese strijdkrachten. Ze kwamen terecht in Chipindo, zonder toegang tot hun landbouwgronden of tot enige humanitaire of voedselhulp. En dat nadat ze reeds kregen af te rekenen met de gevolgen van drie jaar oorlog, geweld, plunderingen en isolatie. Door een totaal gebrek aan levensmiddelen, is deze bevolkingsgroep nu in onmiddellijk levensgevaar.
De situatie in Chipindo is dramatisch . Tijdens de onderzoeksmissie heeft het AZG-team mortaliteitscijfers vastgesteld van maar liefst 6,1/10.000/dag bij kinderen jonger dan 5 en van 4,5/10.000/dag bij de bevolking in het algemeen. Deze cijfers overstijgen sterk de nooddrempel van 1 à 2/10.000/dag.
Gisteren is alvast een medisch en logistiek team van 10 personen vertrokken uit Kaala met twee vrachtwagens vol proteïnerijke voeding en medisch noodmateriaal. De eerste levering van goederen is in eerste instantie bestemd voor de kinderen jonger dan 10 jaar. Verder opent AZG een therapeutisch voedingscentrum en gezondheidscentrum voor de zwaarst ondervoeden en zieken, en dan vooral kinderen. Het onderzoeksteam heeft ook reeds een tiental kinderen die dringende verzorging nodig hadden, overgebracht naar het AZG-ziekenhuis van Kaala.
Als er niet onmiddellijk een massale hulpoperatie door de betrokken autoriteiten en de internationale hulporganisaties op gang komt, vreest AZG voor een ramp die niet beperkt zal blijven tot duizenden slachtoffers en zal uitdeinen naar gelijkaardige regio's.
MSF is actief in Angola sinds 1983 en telt zowat 100 internationale en meer dan 1.000 nationale medewerkers in 11 van de 18 provincies van het land.