Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG klaar voor start ARV-behandelingsprogramma


AZG is klaar om van start te gaan met een nieuwe aanpak van de HIV/aids-behandeling in het Mbagathi districthospitaal in Nairobi, Kenia. AZG opende een volledig nieuwe HIV-kliniek en bereidt zich voor op de behandeling met antiretroviralen (ARV's). De bouw van de nieuwe kliniek werd begin dit jaar al voltooid, maar deze moest nog uitgerust worden met laboratoriummateriaal. Er was ook tijd nodig om gespecialiseerd personeel, onder wie dokters en verpleegkundigen, een specifieke opleiding te geven voor de implementatie van het behandelingsprogramma met ARV's.

"Sinds de opening van de HIV-kliniek, stromen de patiënten onafgebroken toe", aldus Christine Van Linthoudt, AZG-terreincoördinator in Nairobi. "De meesten onder hen komen voor de behandeling van opportunistische infecties, maar wij zijn nu ook begonnen met het screenen van deze mensen, om te kijken wie in aanmerking komt voor ARV-behandeling. Tegen eind dit jaar willen we hier 360 volwassenen en kinderen met HIV/aids onder behandeling hebben. 75% van hen zou tegen dan ARV's moeten krijgen."
AZG verstrekt in Nairobi sinds vijf jaar gespecialiseerde hulp en ondersteuning aan HIV/aids-patiënten, in samenwerking met de Keniaanse volksgezondheidsdiensten. Dit programma werd geïmplementeerd op het niveau van de gemeenschappen, gezondheidscentra en het districthospitaal. Het programma is ook gericht op opportunistische infecties in termen van preventie en behandeling. "Maar het leed van onze patiënten was nog steeds onaanvaardbaar hoog. Er was veel meer nodig om hun levenskwaliteit en levensverwachting op te voeren. Daarom beslisten we ook een ARV-behandelingsprogramma te beginnen", aldus Christine Van Linthoudt.
AZG bouwde een afzonderlijke HIV-kliniek in het Mbagathi districthospitaal, dat deel uitmaakt van het Kenyatta National Hospital, het grootste ziekenhuis van het land, aan de rand van de arme Kibera wijk. "Voor we deze HIV-kliniek openden, moesten de HIV/aids-patiënten op consultatie komen in de tbc-kliniek, wat voor enorme problemen zorgde. De wachtzone was te klein door de dramatische stijging van het aantal tbc-gevallen, gelinkt aan HIV. Overigens houdt het samen zitten van tbc en HIV/aids-patiënten in één kamer een gezondheidsrisico in, omdat veel van de tbc-patiënten aan het begin van hun behandeling nog steeds besmettelijk zijn", stelt Christine Van Linthoudt.
Met de nieuwe HIV-kliniek moet het risico op tbc-infectie voor de HIV/aids-patiënten afnemen, terwijl er tegelijk meer werkruimte komt in de tbc-kliniek.