Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG in India en Pakistan: een overzicht van de activiteiten


Twee maanden na de zware aardbeving die de streek van Kasjmir trof in Pakistan en India, blijft AZG hulp bieden aan de duizenden overlevenden in de overblijfselen van de bergdorpen in Pakistaans Kasjmir en in de North Western Frontier provincie. Met de barre himalayaanse winter in aantocht, verdelen de AZG-teams winterbestendige tenten, dekens en humanitaire materiaal, zoals keuken- en hygiënekits. In 12 verschillende locaties, waarvan vele niet eens per helikopter bereikbaar zijn, verzorgen onze teams gemiddeld 1.000 patiënten per dag, vervangen ze oude verbanden en verzekeren ze post-operatieve zorg, evenals eerste hulp. Meer dan 20.000 kinderen werden ingeënt tegen mazelen, tetanus, polio,…

  • Steun aan Pakistaanse districtziekenhuizen in Bagh en Mansehra, met twee veldhospitalen (in tenten), met een capaciteit van 160 bedden, gespecialiseerd in chirurgie, urgenties en intensieve zorg.
  • Gemiddeld 1.000 consulten per dag
  • Meer dan 20.000 kinderen ingeënt tegen mazelen, tetanus, polio,…
  • Een groeiend aantal gevallen van schurft en huidinfecties, door de moeilijke levensomstandigheden.
  • 14.445 bouwkits werden tot op heden verdeeld, waaronder metaalplaten, gereedschap en plastiek zeilen
  • Distributie van 10.876 gezinstenten en 139.437 dekens.
  • Teams trekken rond in de streek om bevolkingsgroepen te identificeren die hulp nodig hebben
  • Honderden latrines werden geïnstalleerd voor ontheemden
  • 120 buitenlandse en meer dan 350 Pakistaanse medewerkers
  • Voorlopig budget van meer dan 22 miljoen euro

Teams werken permanent in 12 locaties
AZG heeft inmiddels al meer dan 1.115 ton hulpgoederen Pakistan binnengebracht, inclusief medisch materiaal (medisch urgentiekits, geneesmiddelen, chirurgisch materiaal, verband, plaaster, dialysemachines, proteïnevoedsel, orale rehydratieoplossing, enz), logistiek materiaal (voor water en sanitaire voorzieningen, zoals watertanks, pompen en waterbehandelingseenheden) en materiaal voor onderdak (10.876 winterbestendige tenten, 139.437 dekens, slaapmatjes enz.). Aanvullende hulpgoederen zoals hygiëne, kook- en gereedschapskits worden lokaal aangekocht. 14.445 bouwkits werden al verdeeld, met daarin metaalplaten, gereedschap en plastiek zeilen.
De logistieke medewerkers van AZG verbeteren de waterbevoorradingsinfrastructuur en de sanitaire voorzieningen in verschillende dorpen en in de ontheemdenkampen. Ze installeerden onder andere honderden latrines, en distribueerden hygiënekits en gechloreerd water.
In Muzaffarabad, Mansehra en Bagh verzekert AZG psychosociale hulp aan honderden getraumatiseerde inwoners. De teams, bestaande uit psychologen en counselors, werken met patiënten en hun familie in de ontheemdenkampen en in AZG-gezondheidscentra. Sinds de aanvang van het hulpprogramma, hebben honderden mensen al hun verhaal kunnen delen met de AZG-psychologen, sociaal werkers, en lokale raadgevers, in groepssessies of individueel.
Op dit ogenblik zijn er 120 buitenlandse medewerkers (dokters, verpleegkundigen, chirurgen, psychologen, sociaal werkers, logistiekers, experts in water en sanitaire voorzieningen), samen met meer dan 350 Pakistaanse medewerkers aan de slag in AZG’s hulpprogramma’s in 12 plaatsen in Pakistan, gelegen in de streek van Bagh, Muzaffarabad en Masnehra – gebieden die zwaar getroffen zijn door de aardbeving.
Het voorlopige budget van deze operatie loopt op tot meer dan 22 miljoen euro.

MEDISCHE ACTIVITEITEN

In en rond Bagh (452.530 inwoners)

AZG heeft een volledig veldhospitaal opgezet aan het ingestorte districtziekenhuis van Bagh. De 25 tenten herbergen een operatiezaal, laboratorium, bevallingskamer, intensieve zorgeenheid, en urgentiezaal, evenals een zaal met ongeveer 40 bedden waar intern verpleegde patiënten verblijven. AZG focust zich vooral op chirurgie. AZG heeft een overeenkomst met het Pakistaans ministerie van Volksgezondheid om zo snel mogelijk een meer permanent ziekenhuis op te stellen, bestaande uit containers, met een capaciteit van 50 bedden.
In meerdere gezondheidscentra verzorgen de AZG-teams patiënten met algemene ziekteverschijnselen, zoals een groot aantal gevallen van schurft en huidinfecties.
In Bagh, Bir Pani en Mallot en Chikhar heeft AZG vaste poliklinische structuren opgezet. In elk van deze plaatsen vinden dagelijks tussen 50 en 100 consulten plaats. Mobiele teams trekken geregeld naar het dorp Paniali, niet ver van Bagh, en volgen de situatie op in het ontheemdenkamp van de stad.
Het Pakistaans ministerie van Volksgezondheid en Unicef hebben een vaccinatiecampagne tegen mazelen opgezet, die het volledige district omvatte.
In de komende dagen zullen mobiele gezondheidsposten beginnen werken rondom Chikar en Mallot, en zal een gezondheidscentrum geopend worden in Bheidi, voor een bevolking van 23.000 mensen die door de sneeuw deze winter wellicht geïsoleerd zullen raken. Het AZG-team bestaat uit een dokter, een verpleegkundige, een gynaecoloog en biedt ook basischirurgie aan.

In en rond Muzaffarabat (894.364 inwoners)

De organisatie heeft permanente poliklinische voorzieningen opgezet voor consultaties, vaccinaties en doorverwijzingen, in de dorpen Saidpur, Hattian, Lamnian en Chakmukam (dichtbij Lipa). Medische teams trekken nog steeds te voet of met de wagen naar de omliggende nederzettingen. In elk van deze plaatsen vinden dagelijks 50 tot 100 consulten plaats, vooral inentingen tegen mazelen en tetanus. Mobiele medische teams gaan ook geregeld naar de dorpen Charakpura, Therian, Jhandrgran en Timi Bhana.
Een ander gezondheidscentrum is opgesteld in één van de sites voor ontheemden in Muzaffarabad-stad, en een mobiel team volgt de situatie op in andere kampen in de stad. AZG heeft een pediatrische dienst geopend in Hattian, evenals een permanent gezondheidscentrum in een van de ontheemdensites.
Een andere mobiel medisch team verplaatst zich per wagen in de omgeving van Muzaffarabad. Twee AZG-helikopters zorgen voor een snel vervoer binnen het district van Muzaffarabad.

In en rond Mansehra (361.032 inwoners)

Het team van AZG in Mansehra blijft verzorging bieden aan ernstig gewonde slachtoffers. Heel wat gewonden werden meteen na de ramp geopereerd in hachelijke omstandigheden en kampen vandaag met complicaties. Sommigen moeten nog altijd in het ziekenhuis blijven en soms zelfs een nieuwe ingreep ondergaan.
Om die mensen te behandelen, opende AZG op 21 november een ziekenhuis in Mansehra. Het heeft een oppervlakte van meer dan 1.000 m² en een capaciteit van 120 bedden, verdeeld over negen opblaasbare tenten. Het omvat vier operatiezalen, een spoedzaal en een afdeling intensieve zorg. Daarnaast heeft AZG in de stad Mansehra verschillende medische dorpen gebouwd voor patiënten die niet meer in het ziekenhuis moeten blijven, maar wel nog altijd medisch gevolgd moeten worden en dus niet kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijk dorp. Ook hun familie kan hier terecht.
Het AZG-team verricht gemiddeld twintig operaties per dag en biedt ook postoperatieve kwaliteitszorg, in nauwe samenwerking met het Pakistaanse personeel van het districtziekenhuis van Mansehra. Gewonden met psychologische trauma’s krijgen psychologische begeleiding, en 150 patiënten krijgen kinesiesessies om sneller te revalideren.
Ter ondersteuning van het Manshra Districtsziekenhuis heeft AZG zes tenten opgezet om de patiënten op te vangen. Op dit ogenblik zijn er 120 patiënten aanwezig, evenals sommige van hun gezinsleden. Ons team ondersteunt ook het ziekenhuispersoneel in de verschillende afdelingen.
Een orthopedisch chirurg en een verpleegster versterken het chirurgisch team van het ziekenhuis. Een ander team doet post-operatieve zorg. Een gemiddelde van 15 chirurgische interventies voor kleine verwondingen, 15 interventies voor zwaargewonden, en 30 verbandverversingen worden dagelijks in de operatiekamer uitgevoerd.
Bovendien werken twee AZG- en twee Pakistaanse verpleegkundigen van het ziekenhuis in een verbandtent, en leggen zo’n 50 verbanden per dag. Vele wonden zijn geïnfecteerd en hebben opvolging nodig, en in sommige gevallen is er een aanvullende chirurgische interventie nodig.
Ons team doet er ook alles aan om gewonden in afgelegen gebieden, die geen toegang hadden tot ziekenhuiszorg, te identificeren en over te brengen – en humanitaire hulp te distribueren.

ACTIVITEITEN IN INDIA

New Delhi, 10 oktober 2005 - “Onmiddellijk na de aardbeving vertrok ons team - aan het werk in het Indiaas Kashmir - om te proberen de zwaarst getroffen regio’s te bereiken”, zegt Hans van de Weerd, landverantwoordelijke voor AZG in New Delhi, India. Zowel het Indische als het Pakistaanse deel van Kashmir werden getroffen door de aardbeving van afgelopen zaterdag. AZG beheert een psychosociaal project in het Indiase deel van Kashmir.
“De regio Tangdar had erg te lijden onder de aardbeving”, volgens Van de Weerd. “Het gebied is erg moeilijk bereikbaar. Volgens rapporten zouden hier honderden mensen zijn omgekomen. Onze teams hebben al de dorpen Baramullah en Uri weten te bereiken. Het ziekenhuis en de meeste huizen in Uri waren volledig vernield. We hoorden van mensen ter plaatse dat veel van de dorpen in de streek eveneens zwaar getroffen werden. De meeste overlevenden blijven in hun dorpen bij hun bezittingen. Daarom hebben we dringend tenten nodig.”
“Het personeel van het ziekenhuis in Uri heeft een noodhospitaal en enkele tenten opgericht. Onze teams bezorgden hen een noodvoorraad verbandmateriaal en serum. Ze lieten eveneens 800 dekens achter voor de zwaarst getroffen overlevenden in de streek van Uri.”
“Baramullah werd minder zwaar getroffen. Het ziekenhuis werd niet beschadigd en heeft al ongeveer 250 gewonde mensen kunnen verzorgen. We stuurden al twee vrachtwagens met tenten, flessen drinkwater en voedsel naar daar.”
“We zijn nu aan het werk in het ziekenhuis van Srinagar, de hoofdstad van Indiaas Kashmir. Hier werden veel van de slachtoffers uit de streek rond Uri opgevangen. AZG schonk verbandmateriaal is organiseert momenteel zendingen met meer medicijnen.”

“De komende dagen zullen we de noden blijven evalueren en nog meer medische voorraden en noodmateriaal versturen. Bovendien willen we ons concentreren op het bieden van psychosociale bijstand aan de slachtoffers die familieleden hebben verloren. Veel kinderen die hun ouders hebben verloren, verkeren in een vreselijke situatie.