Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG in India en Pakistan


AZG heeft in Mansehra, in Pakistan, een ziekenhuis met 120 bedden geopend voor gewonden van de aardbeving die nog altijd verzorging nodig hebben. Het team verricht er een twintigtal operaties per dag en biedt ook postoperatieve kwaliteitszorg. Maar het echte werk begint pas, want het AZG-team krijgt nu al patiënten over de vloer uit de hele regio.

Twee maanden na de aardbeving die Pakistaans Kasjmir en het grensgebied North Western Province verwoestte, hebben nog altijd duizenden slachtoffers verzorging nodig. Heel wat gewonden werden meteen na de ramp geopereerd in hachelijke omstandigheden en kampen vandaag met complicaties. Sommigen moeten nog altijd in het ziekenhuis blijven en soms zelfs een nieuwe ingreep ondergaan.
Om die mensen te behandelen, opende AZG op 21 november een ziekenhuis in Mansehra. Het heeft een oppervlakte van meer dan 1.000 m² en een capaciteit van 120 bedden, verdeeld over negen opblaasbare tenten. Het omvat vier operatiezalen, een spoedzaal en een afdeling intensieve zorg. Daarnaast heeft AZG in de stad Mansehra verschillende medische dorpen gebouwd voor patiënten die niet meer in het ziekenhuis moeten blijven, maar wel nog altijd medisch gevolgd moeten worden en dus niet kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijk dorp. Ook hun familie kan hier terecht.
Het AZG-team verricht gemiddeld twintig operaties per dag en biedt ook postoperatieve kwaliteitszorg, in nauwe samenwerking met het Pakistaanse personeel van het districtziekenhuis van Mansehra. Gewonden met psychologische trauma’s krijgen psychologische begeleiding, en 150 patiënten krijgen kinesiesessies om sneller te revalidere

Toestroom van gewonden

Tijdens de dagen na de aardbeving stroomden duizenden gewonden uit heel het getroffen gebied toe in Mansehra. Het team van het districtziekenhuis begon hen meteen te opereren: amputaties uitvoeren, breuken zetten, gipsverbanden of externe fixators aanbrengen,… Dat gebeurde in uiterst moeilijke omstandigheden, ook al kreeg de ploeg versterking van Pakistaanse en internationale medische teams. Het operatiekwartier werd overspoeld, en er werden aan de lopende band operaties uitgevoerd, zonder adequate sterilisatie. Aangezien de gebouwen zwaar beschadigd waren, werden de meeste geopereerde patiënten ondergebracht in noodtenten op het binnenplein van het ziekenhuis en op een aangrenzend terrein. Hun huizen waren vernield door de aardbeving, dus moesten ze hier verblijven met hun gezin, in omstandigheden die een ziekenhuis onwaardig zijn. Veel patiënten liepen infecties op door de gebrekkige hygiëne tijdens de operaties en de postoperatieve zorg.

Een ziekenhuis in complete chaos

Bij aankomst installeerden onze teams eerst zes ziekenhuistenten, plus douches, toiletten en een drinkwaterbevoorradingssysteem. Een welkome, maar absoluut onvoldoende verbetering. Er was immers nog altijd geen voldoende sterilisatie in het operatiekwartier. De andere ziekenhuisdiensten (kraamafdeling, pediatrie, …) lagen vol met gewonden van de aardbeving en konden daardoor geen andere patiënten meer opvangen.
Het was duidelijk: het districtziekenhuis van Mansehra verkeerde in complete chaos. Vandaar dat onze ziekenhuisstructuur zo snel mogelijk klaar moest zijn. Een duidelijke, maar complexe opdracht. Eerst moesten we ruimte vrijmaken op het terrein naast het ziekenhuis, zodat alle patiënten die daar waren ondergebracht in noodtenten, een beter alternatief kregen aangeboden. Diegenen die naar huis mochten en dat wensten, kregen van de AZG-teams tenten, dekens, hygiëne- en keukenkits. AZG betaalde ook het transport naar hun dorp. Daarnaast bouwden we medische dorpen voor wie nog regelmatig gevolgd moest worden. Het ging om revalidatiekampen in de stad Mansehra zelf.

Opblaasbare tenten: een aangepaste technische oplossing

Dankzij die strategie en het harde werk van ons logistiek team stond ons ziekenhuis er na nauwelijks twee weken. De opblaasbare tenten zijn uitgerust met een verwarmingssysteem, een elektriciteitsnet en sanitaire installaties. Ze vormen een snelle technische oplossing die aangepast is aan de weersomstandigheden en kwaliteitszorg mogelijk maakt. Op 21 november werden de patiënten van het districtziekenhuis die nog altijd volledige ziekenhuisverzorging nodig hadden ernaar overgebracht. Op 23 november werden de eerste ingrepen verricht in de nieuwe operatiezalen, waar al het materiaal voortaan perfect gesteriliseerd wordt. De spoedopname en de afdeling intensieve zorg voorzien in de andere dringende noden van de bevolking die niet noodzakelijk verband houden met de aardbeving.

Meteen verbetering, maar het echte werk begint pas

In de rest van het districtziekenhuis bracht onze structuur meteen verbetering. Het voormalige operatiekwartier is opgedoekt. In de pediatrie, de kraamafdeling en de interne geneeskunde liggen geen gewonden meer. De lokale gezondheidsautoriteiten zorgden onmiddellijk voor hun verdere revalidatie, maar wel met de steun van onze teams. AZG richtte ook een tijdelijke structuur op voor consulten buiten het ziekenhuis en legde een bloedbank aan. De ziekenhuisdiensten beginnen geleidelijk weer normaal te functioneren.
Het echte werk begint echter pas. In deze aanhoudende medische noodsituatie zal ons ziekenhuis een sterke meerwaarde betekenen, om de gewonden en de patiënten met complicaties in goede omstandigheden te verzorgen. Het AZG-team moet niet alleen de gewonden opvangen die zich in het districtziekenhuis van Mansehra bevonden, maar ook patiënten uit heel de regio. Die konden aanvankelijk elders terecht, maar kregen er geen gepaste nazorg. Ons team doet er ook alles aan om gewonden in afgelegen gebieden, die geen toegang hadden tot ziekenhuiszorg, te identificeren en over te brengen.