Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-hulpverleners omgekomen in Kismayo


Met grote droefheid bevestigt Artsen Zonder Grenzen (AZG) dat drie van haar medewerkers zijn gedood in Kismayo, Somalië. De medewerkers kwamen om niet ver van het ziekenhuis waar de organisatie werkt. De slachtoffers zijn een Keniaanse arts, een Franse logistiek medewerker en een Somalische chauffeur.

Victor Okumu (51) was chirurg die eerder voor AZG had gewerkt in Darfur en Sierra Leone. Logistieker Damian Lehalle (27) voerde z’n tweede missie voor AZG uit. De Somalische chauffeur heette Mohmed Bidhaan Ali. Een ander teamlid raakte gewond.

De lichamen van de slachtoffers, de gewonde medewerker en de rest van de internationale medewerkers zijn geëvacueerd naar Nairobi (Kenia). De overige medewerkers zijn ongedeerd.

De precieze omstandigheden rond het incident zijn nog niet duidelijk. De eerste prioriteit is het bijstaan van de geëvacueerden en de families van de slachtoffers.

Wij zullen Victor, Damian en Mohmed Bidhaan Ali bijzonder missen en betuigen nogmaals ons diepgevoeld medeleven aan hun familie en vrienden.

Artsen Zonder Grenzen opende een project voor noodchirurgie in september 2007. Het team verrichtte spoedeisende operaties, waaronder ook keizersneden voor zwangere vrouwen met complicaties. AZG heeft de afgelopen 16 jaar onafgebroken in Somalië gewerkt. Momenteel biedt de organisatie medische zorg in elf regio’s in het land. De organisatie werkt in het land met 60 internationale en meer dan 800 Somalische medewerkers. Ieder jaar verzorgen de teams meer dan 300.000 consultaties en nemen ze naar schatting 10.000 patiënten op in klinieken en ziekenhuizen.