Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG heropent kliniek voor gewonden


Als gevolg van de Israëlische aanvallen in het noorden van de Gazastrook, opent AZG opnieuw haar kliniek in Gaza om er de gewonden te verzorgen en hulp te bieden aan de ziekenhuizen die door patiënten overspoeld worden. AZG schonk ook medisch materiaal en essentiële medicijnen aan enkele ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook.

Op zondag 2 maart kon een team van AZG – 2 artsen en 4 verpleegkundigen – de AZG-kliniek in Gaza opnieuw openen. Ze verzorgen er nu de gewonden en voeren er eenvoudige chirurgische ingrepen uit. Op vrijdag en zaterdag belemmerde het overheersende geweld de toegang tot de kliniek. Vandaag kan ons team echter de gewonden verzorgen en de ziekenhuizen, die af te rekenen krijgen met een enorme toestroom patiënten, in het noorden van de Gazastrook en in Gaza, bijstaan.

“De situatie is kritiek", zegt Duncan Mclean, AZG-landverantwoordelijke. “Tijdens de gevechten raakten namelijk ruim 200 mensen gewond. De meeste van hen werden behandeld in de ziekenhuizen in Beit Hanoun en Keman Edwan, in het noorden van de Gazastrook waar de aanvallen het hevigst zijn, en verder in het Shifa ziekenhuis in Gaza. Daarnaast hebben we te weinig benzine voor de ziekenwagens. Die konden gisteren bijvoorbeeld niet uitrukken en dus ook geen patiënten bereiken. Vandaag was er genoeg brandstof beschikbaar om het werk gedurende een dag verder te kunnen zetten."

Door de intense gevechten kunnen de mensen zich ook moeilijk verplaatsen. Blijkbaar geraakten sommige gewonden, die ver van het ziekenhuis wonen, niet op eigen houtje ter plaatse om verzorgd te worden. “Als de gevechten minder hevig worden, zullen waarschijnlijk nog meer gewonden naar de ziekenhuizen en gezondheidscentra komen. Wij zijn dus voorbereid op een groot aantal patiënten.”

Er is een tekort aan medicijnen en medisch materiaal in de ziekenhuizen. Sinds vrijdag schonk AZG medisch materiaal en medicijnen aan de ziekenhuizen in Beit Hanoun en Keman Edwan zodat de gewonden de juiste verzorging konden genieten: verbanden, intraveneuze infusies, verdovingsmiddelen, antibiotica en pijnstillers. Met de aanwezige noodvoorraad in Gaza bereidt AZG meer schenkingen voor de ziekenhuizen – vooral het Shifa-ziekenhuis – en voor andere gezondheidsstructuren voor, en dit afhankelijk van de vastgestelde noden.
 
Naar verluidt eisten de Israëlische invallen in het noorden van de Gazastrook en luchtaanvallen over de Gazastrook, als antwoord op de raketaanvallen tegen Israël, 90 doden, waaronder ook burgers. “Aan beide kanten krijgen de burgers het hard te verduren", verklaart Mclean “De Israëlische bevolking krijgt af te rekenen met Palestijnse raketaanvallen en de bevolking van de Gazastrook lijdt onder het antwoord hierop van de Israëlische troepen. Onze voornaamste zorg vandaag is dat alle gewonden in de Gazastrook toegang krijgen tot de gezondheidsstructuren.”