Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG helpt slachtoffers van geweld in Kirgizië en Oezbekistan


AZG heeft haar medische noodvoorraden in de stad Osj, Kirgizië, ter beschikking gesteld van de lokale ziekenhuizen.

Meer medicijnen, medisce materiaal en andere hulpgoederen als kooksets en hygiënekits worden vandaag, woensdag 16 juni, naar het zuiden gestuurd. Zowel in Kirgizië als in buurland Oezbekistan arriveren nieuwe teams van Artsen Zonder Grenzen om hulp te bieden.
Op 10 juni braken in het zuiden van Kirgizië gevechten uit die hebben geleid tot een acute humanitaire crisis. Volgens officiële berichten zijn er in de afgelopen vijf dagen zeker 170 doden en 1700 gewonden gevallen. Grote aantallen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Hulp

Een medisch team van Artsen Zonder Grenzen komt binnenkort in Osj aan. Van daaruit zal het proberen Jalalabad te bereiken, de andere stad die volgens berichten zwaar getroffen is door geweld. Het team zal medische voorzieningen bezoeken, net als de plaatsen vlakbij de Oezbeekse grens, waar mensen hun toevlucht hebben gezocht. Daarna zal het een hulpoperatie opzetten voor de slachtoffers en ontheemden.

Geen toegang

"We maken ons vooral zorgen om de honderden gewonden die geen toegang tot medische hulp hebben", zegt Alexandre Baillat, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Kirgizië. "Sommigen van hen zijn te bang om naar een ziekenhuis te komen, anderen zijn naar gebieden bij de grens gevlucht waar geen medische voorzieningen zijn."
"We maken ons ook zorgen over het gebrek aan drinkwater. In Jalalabad is de waterleiding een aantal dagen afgesloten geweest. Verder is er een gebrek van voedsel en andere eerste levensbehoeften, omdat honderden huizen geplunderd, verwoest of platgebrand zijn tijdens het geweld."

Oezbekistan

Duizenden vluchtelingen hebben hun toevlucht gezocht over de grens met Oezbekistan. Ongeveer 75.000 mensen zijn officieel geregistreerd als vluchtelingen in Andijan, de Oezbeekse provincie op de grens met Kirgizië. De Oezbeekse autoriteiten zijn begonnen met het opzetten van vluchtelingenkampen. Lokale ziekenhuizen behandelen gewonden uit Kirgizië.

Eerste prioriteiten

Een eerste medisch team van Artsen Zonder Grenzen is gisteren aangekomen in Andijan om de situatie in te schatten en de lokale autoriteiten bij te staan bij hun hulp aan de vluchtelingen. "De eerste prioriteiten zijn medische zorg, medische voorraden, voedsel en tenten voor tijdelijk onderdak", zegt Andreas Bruender, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Oezbekistan.
"In de komende dagen zullen we meer hulpverleners sturen om aanvullende medische en psychologische hulp te bieden aan de getraumatiseerde vluchtelingen. We werken nauw samen met de autoriteiten en andere partijen aan beide kanten van de grens om te bepalen hoe we het beste hulp kunnen bieden."