Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG helpt slachtoffers LRA in Congo en Soedan


Sinds eind september zijn de gewelddadige raids van het de Oegandese rebellen van het Verzetsleger van de Heer (Lord’s Resistance Army, LRA) in het noordoosten van Congo toegenomen.

Honderden mensen zijn gedood en duizenden zijn op de vlucht. Teams van Artsen Zonder Grenzen helpen de slachtoffers van het geweld, in Congo maar ook in het zuiden van buurland Soedan.

Congo

Volgens de VN en organisaties voor de mensenrechten zijn bij recente aanvallen in en rond de stad Dungu meer dan 500 mensen gedood en meer dan 400 kinderen ontvoerd. Artsen Zonder Grenzen werkt sinds oktober 2008 in dat gebied. Een team van vijf internationale medewerkers en twaalf Congolezen helpt er de slachtoffers van het geweld.
Het team ondersteunt de lokale gezondheidsdiensten in verschillende dorpen. Het organiseert mobiele hulpposten, per auto en per motorfiets, om vluchtelingen te helpen op drie plaatsen ten zuiden van Dungu. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ziekenhuizen in Dungu, Faradje en Doruma met voorraden en incentieven voor het personeel.
Omdat het gebied ten noorden van Dungu is te gevaarlijk om met de wagen door te rijden. reizen de teams van Artsen Zonder Grenzen er per vliegtuig. Zo kunnen ze medische kits, noodmedicijnen en ondersteuning aan plaatselijk medisch personeel geven. Na een aanval vliegen de medische teams naar het getroffen gebied om de zwaargewonde patiënten over te brengen. Vaak zijn de aanvallen echter zo gewelddadig, dat er maar weinig overlevenden zijn.

Zuid-Soedan

De aanvallen in Congo hebben honderden mensen de grens met Zuid-Soedan doen overvluchten. In september al vluchtten zo’n 4.000 mensen uit Congo naar Sakure en Gangura, twee steden in het zuiden van Soedan. Op 20 september werd Sakure aangevallen. Twee mensen werden gedood en twaalf kinderen werden ontvoerd. De voedselreserves werden geplunderd en verschillende huizen en voertuigen brandden af.
Een team van Artsen Zonder Grenzen was snel ter plaatse en verdeelde plastic zeilen, zeep, jerrycans en voedselsupplementen. Medische teams ondersteunden de ziekenhuizen in Sakure en Gangura en organiseerden mobiele hulpposten langs de grens met Congo. Deze mobiele klinieken worden nu niet meer uitgestuurd, maar de schenken van materiaal aan de ziekenhuizen gaan door.
In januari kwamen bijna 2.000 vluchtelingen aan in de stad Ezo. Artsen Zonder Grenzen heeft snel een onderzoek gedaan en extra voedsel voorzien voor alle kinderen jonger dan vijf die tekenen van ondervoeding vertoonden. De organisatie blijft de situatie opvolgen en staat klaar om indien nodig in te grijpen, ook in Uganda en de Centraal Afrikaanse Republiek.