Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG helpt Haïtianen en evalueert noden na orkanen


Na de doortocht van drie orkanen in drie weken en de daaropvolgende overstromingen, startte AZG met een noodhulpoperatie in de stad Gonaïves.

Het team startte met activiteiten om te beantwoorden aan de medische noden van de inwoners van Gonaïves, in het noordwesten van Haïti.
Op donderdag 4 september arriveerde een eerste AZG-team van acht (medische en niet-medische) medewerkers in de stad om het gezondheidscentrum van Rabouteau opnieuw operationeel te maken. Rabouteau is voorlopig de enige functionerende structuur (van 4 gezondheidscentra en een ziekenhuis) na de overstromingen. Dankzij de steun van de plaatselijke bevolking slaagde AZG erin de infrastructuur schoon te maken, medicijnen te leveren en opnieuw te starten in de operatiezaal.

Op vrijdag 5 september hield AZG 110 consultaties, behandelde het team 49 gewonden en werden 16 chirurgische ingrepen verricht.

Op zaterdag 6 september vluchtten duizenden stadsbewoners naar hoger gelegen gebieden nadat de autoriteiten hadden gewaarschuwd voor de komst van de orkaan Ike.

De grootste nood van de stadsbewoners is het gebrek aan drinkwater. Alle plaatselijke waterbronnen en het leidingwater zijn vervuild door de overstroming. Daarnaast is het ook problematisch dat de meeste plaatselijke medische medewerkers zijn weggevlucht uit het gebied.

Een arts van AZG ging naar Saint Michel de l’Atalaye, waar 400 mensen al vijf dagen zonder voedsel en water zitten. AZG bracht een kind naar Gonaïves voor een chirurgische ingreep en verdeelde voedsel en water.

Een driekoppig AZG-team ging naar Cap Haïtien om er de noodhulpcapaciteiten te evalueren.

Vele overstroomde steden en dorpen blijven ontoegankelijk, de AZG-teams hebben een heleboel gebieden nog niet kunnen bereiken. Momenteel zijn de overstroomde zones tussen Gonaïves, Port de Pax en Cap Haïtien ontoegankelijk, terwijl plaatsen als Enry en Gros Morne nog geen enkele hulp hebben ontvangen. AZG blijft proberen deze gebieden te bereiken.

In Port-au-Prince blijven de programma’s voor verloskundige noodhulp, medische stabilisatie en dringende opname functioneren. Daarnaast werd een mobiel team naar de wijk Saline gestuurd.