Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG helpt Egyptische en Tunesische migranten op Lampedusa en Sicilië


Op Lampedusa geeft Artsen Zonder Grenzen medische zorg aan mensen die daar per boot geland zijn.

Vorige week maandag kwamen de eerste hulpverleners, een arts en een logistiek medewerker, aan op het Italiaanse eiland.
In samenwerking met de plaatselijke autoriteiten is het team dag en nacht paraat om medische hulp te verlenen. Het merendeel van de mensen die uit Egypte en Tunesië gevlucht zijn, verkeert in goede gezondheid.
"Wij zijn een medische noodhulporganisatie en de gezondheid van deze mensen is onze eerste prioriteit. Het is belangrijk dat mensen die duidelijk ziek zijn bij aankomst direct medische hulp krijgen, nog voor zij verder worden vervoerd," aldus Barbara Maccagno, arts en medisch hulpcoördinator voor migrantenhulp van Artsen Zonder Grenzen.

Een tweede team van Artsen Zonder Grenzen heeft op 19 februari verschillende locaties op Sicilië bezocht waar mensen vanuit Lampedusa naar overgebracht worden. Het gaat om Pozzallo, Porto Empedocle en Rosolini.
Artsen Zonder Grenzen houdt de situatie nauwlettend in de gaten en staat klaar om het team in Lampedusa te versterken als het blijkt dat er verdere behoefte aan hulp is.
Artsen Zonder Grenzen bood van 2002 – 2009 hulp op Lampedusa met een mobiel team, bestaande uit een arts, een verpleegkundige en een intercultureel specialist. Vanuit de haven bood het team direct hulp als er nieuwe mensen op het eiland landden.
Artsen zonder Grenzen gaf toen medische hulp aan 5.000 migranten. Het werk van Artsen zonder Grenzen in Italië wordt gefinancierd uit bijdragen vanuit het publiek. Artsen zonder Grenzen ontvangt geen bijdrage van de Italiaanse regering.