Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG hekelt passiviteit en onverschilligheid van Russische autoriteiten


Artsen Zonder Grenzen hekelt het falen van de Russische autoriteiten om de ontvoeringszaak van Arjan Erkel op te lossen. President Poetin beloofde in mei vorig jaar de zaak de hoogste prioriteit te geven. De Russische regering is deze belofte niet nagekomen. Artsen Zonder Grenzen houdt de Russische autoriteiten verantwoordelijk voor het feit dat Arjan al zo lang vastzit. De organisatie vraagt om zijn onmiddellijke, ongedeerde vrijlating.

Russische en Dagestaanse autoriteiten claimen dat ze weten wie er achter zijn ontvoering zit, waar Arjan zit en hoe zijn vrijlating voor elkaar te krijgen. De federale Russische autoriteiten hebben aangetoond dat ze direct toegang hebben tot de ontvoerders.
“Het is duidelijk dat de Russische autoriteiten de sleutel in handen hebben om deze zaak op te lossen en voor een ongedeerde vrijlating te zorgen. Door dit niet te doen, tonen zij hun gebrek aan interesse om de zaak op te lossen. De namen van de betrokkenen bij de ontvoering zijn uitgebreid gepubliceerd in Russische en internationale media. De Russische autoriteiten hebben deze beschuldigingen nooit verder toegelicht noch van de hand gewezen”, zegt Dr. Thomas Nierle, Directeur Operaties van Artsen Zonder Grenzen - Zwitserland.
De ontvoering van Arjan en het daaropvolgende onderzoek wordt gekenmerkt door extreme onregelmatigheden. De avond dat Arjan werd ontvoerd, werd hij gevolgd door twee agenten van de Russische geheime dienst (FSB), die zelf hebben toegegeven dat ze stonden toe te kijken terwijl hij werd ontvoerd. Het onderzoek van de openbare aanklager heeft 6 maanden stilgelegen zonder dat Artsen Zonder Grenzen daarvan op de hoogte was. De mobiele telefoon van Arjan, die afgeluisterd had moeten worden, werd begin vorig jaar gebruikt voor meer dan 50 telefoontjes. Artsen Zonder Grenzen kwam hier achter toen zij de telefoonrekening ontving. Ondanks het feit dat Artsen Zonder Grenzen de onderzoekers een gespecificeerde lijst van gebelde nummers gaf, hebben de autoriteiten deze aanknopingspunten niet opgevolgd. Ten slotte werd in december 2003 het hoofd van het onderzoeksteam belast met het onderzoek naar Arjans zaak gearresteerd zonder een officiële verklaring.
“Er zijn maar weinig aspecten van het onderzoek die ons reden geven te geloven dat de Russische autoriteiten deze zaak serieus nemen. In feite, het is duidelijk dat het onderzoek in alle opzichten is verstoord. Het lijkt er op dat ze meer geïnteresseerd zijn deze zaak in de doofpot te stoppen, dan hem op te lossen.”, zegt Dr. Nierle.
Sinds oktober 2003 heeft Artsen Zonder Grenzen geen levensteken meer ontvangen. Alle gesprekken die via tussenpersonen met de ontvoerders werden gevoerd kwamen in december 2003 tot stilstand. Zowel alle levenstekens van Arjan als de introductie van tussenpersonen zijn verzorgd door de Russische geheime dienst.
“Het is onaanvaardbaar dat na 19 maanden de autoriteiten niet meer te melden hebben dan het feit dat Arjan nog leeft”, zegt Kenny Gluck, Directeur Operaties van Artsen Zonder Grenzen-Nederland. “Artsen Zonder Grenzen eist van de Russische autoriteiten dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en onmiddellijk Arjans ongedeerde vrijlating realiseren.”, aldus Kenny Gluck die in januari 2001 zelf werd ontvoerd in Tsjetsjenië.
Ten slotte doet Artsen Zonder Grenzen een dringend beroep op de internationale gemeenschap en, in het bijzonder, de Nederlandse regering, om concrete resultaten te eisen van de Russische autoriteiten en hen verantwoordelijk te houden voor hun gebrek aan inzet.