Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG geschokt door arrestatie landverantwoordelijke Soedan - Organisatie beschuldigd


AZG bevestigt de arrestatie van haar landverantwoordelijke Paul Foreman, van Britse nationaliteit, gisterennamiddag in Khartoem, Soedan. De aanklacht tegen het hoofd van AZG luidt het plegen van misdaden tegen de staat. AZG wordt beschuldigd van spionage, het publiceren van valse rapporten en het ondermijnen van de Soedanese staat. AZG is woedend over deze ongefundeerde aanklacht en verwerpt de beschuldigingen. Paul Foreman is gisterenavond vrijgelaten, maar mag het land niet verlaten.

De arrestatie heeft duidelijk verband met het rapport ‘De verwoestende gevolgen van verkrachting. Seksueel geweld in Darfur’ dat AZG in maart 2005 heeft uitgebracht. Geconfronteerd met honderden vrouwen en meisjes die medische zorg nodig hebben na verkrachting of seksueel geweld in Darfur publiceerde AZG dit rapport om aandacht te vragen voor het aanhoudende geweld tegen vrouwen. Het rapport bevat overigens geen beschuldigingen aan de regering van Soedan.
AZG verdedigt haar recht om zich uit te spreken over de humanitaire situatie in Darfur en ziet deze beschuldigingen van de Soedanese regering als een manier om de humanitaire gemeenschap te intimideren. “Als medici -en als mens- is het voor ons onmogelijk om te zwijgen wanneer we getuige zijn van deze wantoestanden – waar ze ook plaatsvinden. Artsen Zonder Grenzen wil mensen en regeringen bewust maken van deze ernstige misdrijven, zodat actie wordt ondernomen om ze te stoppen”, aldus Geoff Prescott, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen in Amsterdam. “Iedereen die de situatie in Darfur kent, ook de Soedanese regering, heeft geconcludeerd dat verkrachting een probleem is”.
Artsen Zonder Grenzen blijft uiterst bezorgd over het voortdurende geweld tegen en de slechte leefomstandigheden van de bevolking in Darfur. De organisatie biedt al meer dan 20 jaar medische zorg en noodhulp aan miljoenen Soedanese burgers. AZG is de belangrijkste partner van het Soedanese ministerie van Volksgezondheid in de strijd tegen kala azar en heeft al meer dan 60.000 Soedanese patiënten met deze ziekte behandeld. In de afgelopen 12 maanden deed AZG alleen al in Darfur bijna een miljoen medische consulten en behandelde meer dan 50.000 ondervoede kinderen. AZG werkt niet alleen in Darfur, maar in heel Soedan, waar zij medische zorg verleent aan Soedanezen die door epidemieën en conflicten zijn getroffen.