Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG gaat door met medische consultaties en levert 'body bags' in Atjeh


AZG keerde gisteren per helikopter terug naar Lhok Timon, aan de westkust van de provincie Atjeh, om medische consultaties te verschaffen. Als een gevolg van de tsunami, verblijven nog maar 1.270 mensen van de oorspronkelijke bevolking van 3.200 inwoners in het dorp. Ze overleven dankzij kokosnoten en eten hun vee op.

Door een gebrek aan aanstekers en lucifers om vuur te maken, slagen velen er echter niet in hun vlees goed te koken. Dit leidt ertoe dat diarree één van de belangrijkste drie pathologieën is, die AZG-dokters tot dusver behandelden. Wonden en ademhalingsinfecties zijn ook veelvoorkomend. Zoals in vorige dagen, zorgt AZG voor mentale gezondheidszorg, via traumaraadplegingen, om mensen te leren omgaan met hun verlies en angsten.
Vanuit het nabije Calang bracht AZG per helikopter twee mensen naar Banda Atjeh voor opname in het ziekenhuis: een 14-jarig meisje met een open armwonde, en een man van 45 met een gat in de borst.
Medische consultaties in Cot Keung, Banda Atjeh, werden ook voortgezet, met twee ploegen die 184 raadplegingen verzorgden.
Geconfronteerd met een gebrek aan proper water, heeft het "watsan"-team van AZG (watsan staat voor "water- en sanitaire voorzieningen") een waterreservoir van 5 kubieke meter opgesteld om water te leveren aan 1.700 mensen in de Depkes Building in Cik Di Tiro (Banda Atjeh). Er werd ook een wasplaats ingericht, die zondag openging.
Ondanks de vooruitgang, blijven er lichamen liggen in de straten van Banda Atjeh. AZG heeft 217 body bags geleverd (met nog een extra 230 die vandaag zouden volgen) aan de Indonesische soldaten en burgervrijwilligers die al bijna een week met deze taak belast zijn. Daarnaast zal AZG ook desinfectieposten openen voor deze werkers, en zal AZG het personeel van de Indonesische Rode Maan in de komende dagen een opleiding geven om te leren omgaan met dode lichamen en desinfectie.
Een evaluatieteam is ook vertrokken naar dorpen ten oosten van Banda Atjeh. In het district van Sigli zijn er zo'n 12.000 mensen ontheemd, en lokale organisaties leveren medische zorg. Het laaggelegen gedeelte van Sigli is volledig vernield. Het team trok ook naar Batee, ten westen van Sigli, waar grote bezorgdheid bestaat over de toestand van de water- en sanitaire voorzieningen. Het team keert morgen terug naar de oostkust.
Gisteren, zondag, bracht een team 40 ton voorraden mee, inclusief medisch materiaal, geneesmiddelen, water- en sanitair materiaal en voedsel, ter aanvulling van de 79 ton die in de voorbije dagen al was aangekomen.