Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG evacueert teams na aanvallen op personeel


Daardoor blijven 65.000 mensen, vooral ontheemden, zonder medische hulp achter.

Na een reeks gewelddadige aanvallen op personeelsleden heeft Artsen Zonder Grenzen haar teams uit de dorpen Tawila en Shangil Tobaya in Noord-Darfur moeten evacueren.
Artsen Zonder Grenzen veroordeelt deze aanvallen ten sterkste, en roept op tot respect voor humanitaire hulpverleners, zodat de onmisbare hulp aan burgers kan doorgaan.
In de afgelopen week werden de teams in Tawila en Shangil Tobaya twee keer overvallen. Groepen gewapende mannen kwamen ‘s nachts de compounds binnen, bedreigden de medewerkers met hun wapens en stalen geld en andere kostbaarheden. Ze hielden medewerkers een tijd lang onder schot en intimideerden ze.
“Na deze gewelddadige aanvallen moesten we onze activiteiten opschorten en al onze medewerkers evacueren uit Tawila en Shangil Tobaya”, zegt Mónica Camacho, AZG-verantwoordelijke in Darfur. “Het was een moeilijke beslissing, want de bevolking blijft achter zonder medische zorg. Maar onze teams kunnen onmogelijk werken zonder een minimale veiligheidsgarantie en respect voor humanitair werk.”
In Tawila is Artsen Zonder Grenzen de enige medische hulpverlener voor meer dan 30.000 ontheemden in drie kampen en de bevolking van de omliggende streek. In Shangil Tobaya biedt Artsen Zonder Grenzen een compleet pakket medische zorg: van huisartsenpost tot ziekenhuis, voedingsprogramma’s, reproductieve zorg, behandelingen voor slachtoffers van seksueel geweld en psychosociale zorg, en dit voor 28.000 ontheemden in twee kampen en 5.000 mensen in omliggende dorpen.
Het is niet de eerste keer dat zulke incidenten in het gebied voorkomen. In het afgelopen jaar heeft het team in Tawila te maken gehad met drie ernstige veiligheidsincidenten en werd het twee keer geëvacueerd. In Shangil Tobaya moesten de activiteiten begin 2007 een aantal maanden worden onderbroken. Nadat het team weer aan het werk was gegaan, vond in oktober weer een ernstige overval plaats.
De andere projecten van Artsen Zonder Grenzen in Noord-, Zuid- en West-Darfur gaan door. Daar zijn zo’n 1.500 hulpverleners actief.