Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG eist humane en waardige behandeling voor immigranten


Artsen Zonder Grenzen eist van de Marokkaanse overheid vrije toegang om de ongeveer 1.000 immigranten in de streek van Bou-Izakarn, 30 km ten noorden van Goulimine, en op 1500 km van Rabat te kunnen verzorgen. Sommige onder hen, waaronder zwangere vrouwen en kinderen, werden gewoonweg achtergelaten in de woestijn van Ain Chouater, waar ze zich zonder water of voedsel moesten zien te redden.

Deze mensen kijken aan tegen een onzekere toekomst. Ze reisden bijna een week in onmenselijke omstandigheden, en worden nu door de Marokkaanse overheid overgebracht naar verschillende delen van het land. AZG volgde deze immigranten over meer dan 2.500 km en eist dat hen een humane behandeling wordt verstrekt, inclusief medische verzorging, water, voedsel, onderdak
Dokter Javier Gabaldon, algemeen coördinator voor AZG in Marokko, benadrukt dat de getroffen personen uiterst zwak zijn: “Sommige zijn ziek en gewond, en er zijn zwangere vrouwen en kinderen die onmiddellijk medische hulp nodig hebben.”
Rafael Vila-Sanjuan, algemeen directeur van AZG in Spanje, voegt hier nog bij dat, ondanks de laatste onderhandelingen van de afgelopen dagen in Rabat, de Spaanse overheid en de Europese Unie zich niet tevreden zouden moeten stellen met alleen maar verklaringen van goede wil van de Marokkaanse overheid. “Vandaag zijn er ongeveer 1.000 mensen met een onzekere toekomst. Bovendien kunnen we hen helemaal niet bereiken. De internationale gemeenschap zou meer duidelijkheid moeten eisen van Rabat.”
AZG is actief in Marokko sinds 1998. Ze biedt er medische verzorging en humanitaire bijstand aan immigranten uit subsaharaans Afrika.