Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG drijft noodhulp op


Artsen Zonder Grenzen drijft de aanvoer van noodhulp naar Bhuj verder op. Vooral ten noorden, zuiden en noordoosten van de regio zou in vele dorpen nog een enorme behoefte aan tenten bestaan. Daarom stuurt AZG vanaf donderdag 22 februari dagelijks drie vliegtuigen met in totaal 60 ton materiaal (1.500 tenten) aan boord naar Bhuj. Volgens de lokale autoriteiten in Gujarat en de VN-Rampencoördinatiecel zouden in het getroffen gebied 250.000 tenten nodig zijn.

Momenteel biedt de organisatie bijstand aan meer dan 100.000 mensen in zowat 100 dorpen in Kutch. Sinds 15 februari landen dagelijks twee vliegtuigen met in totaal 40 ton noodhulp (1.000 à 1.500 tenten) in Bhuj. Het materiaal gaat naar 59 dorpen in de regio ten noordoosten van Bhuj. In totaal heeft AZG ook al 25.530 dekens uitgedeeld in centraal Kutch. In de hele regio zal ze er zo'n 100.000 verspreiden. Die moeten vooral bescherming bieden tegen de nachtelijke temperaturen.
Tot nu toe zijn vijf Europese chartervliegtuigen met elk 40 ton noodmateriaal naar Bhuj gevlogen. Deze week volgt een zesde. Er staan tot 27 februari ook nog 35 kleinere vluchten gepland vanuit Pakistan met onder meer 15.530 tenten, plastic zeil, water, medische noodkits en dekens.
Ook de drinkwatersituatie volgt AZG op de voet. Er zou voldoende water zijn om te overleven, maar in sommige gebieden is er toch nood aan bijkomend water om te koken en te wassen. AZG kijkt nauw toe op de kwaliteit, beschikbaarheid en distributie van drinkwater in 36 dorpen ten zuiden van Bhuj. De organisatie heeft tot nu toe 20 waterreservoirs geïnstalleerd in de landelijke gebieden rond Bhuj en in Bhuj zelf.
Intussen werken ook de medische teams verder. Zo ondersteunt AZG het ziekenhuis in Bhuj.Verder geeft AZG hygiëne-onderricht en staat ze in voor de psychologische opvang van de slachtoffers en nabestaanden. AZG organiseert bovendien in Bhuj en de omgeving trainingsprogramma's voor lokale professionals (verpleegsters, onderwijzers en sociale werkers).