Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG draagt haar laatste project over


Na 23 jaar aanwezigheid gaat de internationale humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) weg uit Peru. Het laatste project – medische zorg voor mensen met HIV/aids in de sloppenwijk Villa El Salvador in Lima – werd overgedragen aan het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid.

AZG begon te werken in Peru in 1985, toen het land in de ban was van een gewelddadig intern conflict. De organisatie bood toen gezondheidszorg aan de bevolking van de plattlandsgemeenschappen in het Andesdepartement Ayacucho. In de 23 jaar die erop volgden, liepen de activiteiten van AZG uiteen van basisgezondheidszorg over HIV/aidszorg, tot tbc-programma’s in complexe omgevingen, zoals onder meer in de Luriganchogevangenis, de grootste en overbevolkte gevangenis van Lima.

AZG greep ook in bij een aantal noodsituaties die zich voordeden in het land, zoals de aardbeving van 15 augustus 2007 die een verwoesting aanrichtte in verschillende delen van de regio Ica. AZG bood er hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in de vorm van medische zorg, psychosociale bijstand, medicijnenbevoorrading van gezondheidscentra, water- en hygiëneactiviteiten en de distributie van hulpgoederen. Dit noodhulpproject eindigde in december 2007.

HIV/aidszorg dichter bij huis


De voorbije jaren richtte AZG haar programma’s vooral op de zorg voor mensen met HIV/aids. In Peru treft de HIV/aidsepidemie vooral bevolkingsgroepen aan de rand van de maatschappij, zoals sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen, druggebruikers en mensen in de gevangenis.

Het project in de sloppenwijk Villa El Salvador ging van start in 2004 en implementeerde een gedecentraliseerd model voor allesomvattende zorg voor HIV/aidspatiënten. Villa El Salvador is de tweede grootste sloppenwijk van Lima en er wonen ongeveer een half miljoen mensen.

Het AZG-team bood niet alleen allesomvattende gezondheidszorg voor mensen met HIV/aids, maar werkte ook aan het verminderen van het stigma en de discriminatie van aidspatiënten. Het team promootte gratis toegang tot zorg – met gratis medicijnstalen – en deed aan ‘empowering’ (versterking, krachtdadig maken) van mensen met HIV/aids en van het plaatselijke gezondheidspersoneel.

Daarnaast implementeerde AZG voor het eerst de “manuele CD4-telling” in vijf Peruaanse provincies. AZG leidde gezondheidswerkers van het ministerie van Volksgezondheid op in deze techniek die cruciaal is voor het bepalen van de immuniteit en van het juiste moment voor een HIV-positieve persoon om te starten met een antiretrovirale behandeling.

“We hebben de belangrijkste doelstellingen van het programma bereikt en dragen nu alle activiteiten van ons HIV-project over aan het ministerie van Volksgezondheid,” zegt Marietta Provopoulos, AZG-landverantwoordelijke in Peru. “Die beslissing kwam er nadat het ministerie van Volksgezondheid een aantal van onze activiteiten overnam en opvolgde. De bevoorrading met aidsmedicijnen wordt de volgende jaren verzekerd en het Wereldaidsfonds investeerde aanzienlijk in de ondersteuning van de Peruaanse HIV/aidsstrategieën. We denken dat dit het juiste moment is voor AZG om zich terug te trekken.”


Paraat in noodsituaties


Vanaf 2006 begon AZG al haar activiteiten in Villa El Salvador stapsgewijs over te dragen aan het ministerie van Volksgezondheid. Deze activiteiten omvatten onder meer de aanlevering van medicijnen en de behandeling van een honderdtal patiënten in drie gezondheidscentra in Villa El Salvador, via het San Jose HIV-referentieziekenhuis. Daardoor kunnen de patiënten dichter bij huis medisch worden opgevolgd.
 
AZG leidde meer dan 2000 gezondheidswerkers op en implementeerde de “Vrijwillige Counselling en Test” (VCT) in meer dan 30 gezondheidscentra. Sinds de start van het project werden 482 HIV/aidspatiënten opgenomen in het programma. 342 van hen startten met een antiretrovirale behandeling.

“Na de overdracht van ons laatst overblijvende project, zijn we klaar om het land te verlaten na een onafgebroken hulpverlening van 23 jaar,” besluit Marietta Provopoulos. “Uiteraard staan we klaar om in de toekomst indien nodig in te grijpen bij noodsituaties in Peru.”