Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG draagt Chagas-project in Nicaragua over


Het project van AZG om de ziekte van Chagas te bestrijden in Nicaragua, loopt af. Daarmee komt er een einde aan 22 jaar aanwezigheid van AZG in het land. Nu het ministerie van Volksgezondheid de strijd tegen de ziekte heeft opgenomen in haar tienjarenplan en het aantal infecties sterk gedaald is in één van de twee gemeenten waar AZG actief was, hoeft de organisatie de Nicaraguaanse gezondheidsautoriteiten niet langer te ondersteunen. AZG zet wel haar Chagas-projecten in Bolivia en Guatemala voort. Chagas eist elk jaar ongeveer 50.000 dodelijke slachtoffers in Latijns-Amerika.

In twee gemeenten, Esquipulas en Totogalpa, hielp AZG het Nicaraguaanse ministerie van Volksgezondheid bij de preventie, identificatie en behandeling van de ziekte, die overgedragen wordt via de “kissing bug” of chinche (een wants). Met een symposium in mei en de publicatie van een boekje in het Spaans (“Lecciones Aprendidas”) en het Engels (“Lessons Learned”), heeft het team zijn knowhow en ervaring overgedragen aan de lokale gezondheidsautoriteiten, ngo’s en andere partijen die betrokken zijn bij de strijd tegen Chagas.
Chagas treft bijna uitsluitend arme bevolkingsgroepen. De chinche nestelt zich namelijk in de muren en de daken van hutten die gemaakt zijn van hooi en modder, in plattelandsgebieden in heel Latijns-Amerika. Als armenziekte kan Chagas op weinig belangstelling rekenen bij de onderzoeks- en ontwikkelingsdivisies van farmabedrijven. Daardoor moeten gezondheidswerkers de patiënten meestal behandelen met verouderde en ondoeltreffende geneesmiddelen die de parasiet niet doden in de chronische, dodelijke fase, machteloos zijn tegen sommige variëteiten en vaak ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Het project in Esquipulas liep twee jaar, het project in Totogalpa zeven maanden. AZG volgde daarbij een totaalaanpak. Haar teams van deskundigen verrichtten baanbrekend werk op het vlak van screening en behandeling, maar ook in de strijd tegen de chinche. Daarnaast sloten de projecten in Nicaragua aan bij de mondiale campagne van AZG om verwaarloosde ziekten op de agenda te plaatsen van regeringen en farmabedrijven.
Het AZG-project laat een belangrijke erfenis na. De opname van de Chagas-bestrijding in het tienjarenplan van de regering is immers een belangrijke stap vooruit in het terugdringen van de ziekte. Bovendien zette het symposium een lokale organisatie, Instituto de la Vivienda Rural, ertoe aan om 500 huizen te verbeteren in een gebied dat zwaar getroffen wordt door de ziekte. Op die manier wil ze zo veel mogelijk vermijden dat de kinderen die in behandeling zijn, opnieuw besmet worden met de parasiet. Verder heeft het AZG-team een nieuwe en snelle screeningmethode ingevoerd voor grote aantallen mensen.