Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG diepbedroefd over omkomen geneeskundestudenten Somalië


Artsen Zonder Grenzen is diepbedroefd over de gevolgen van de bomaanval van afgelopen donderdag 3 december tijdens de buluitreiking van geneeskundestudenten van de Benadir Universiteit in Mogadishu, Somalië. Meer dan 22 mensen kwamen om, waaronder geneeskundestudenten en ministers van de Somalische overgangsregering.

Medici dringend nodig

De medische noden in Somalië zijn al immens. Hevig geweld en aanhoudende droogte verergeren de situatie op vele plaatsen nog eens. Er is echter een enorm tekort aan medische zorg en opgeleid personeel.
De geneeskundestudenten van de Benadir Universiteit bieden een zeldzame hoop aan de bevolking. Medische staf biedt hulp zuiver op basis van medische noden, los van politieke overtuiging of banden met een clan.
Hun werk is van levensbelang voor de meest kwetsbaren: ondervoede kinderen, zwangere vrouwen en ernstige gewonden. Om dit te kunnen doen, moet de veiligheid van medische staf en voorzieningen gewaarborgd zijn.

Artsen in projecten van AZG

In 2009 heeft Artsen Zonder Grenzen de opleiding aan de medische faculteit van de universiteit ondersteund. We zijn er trots op dat wij een aantal van de eerste afgestudeerde artsen hebben mogen opnemen in onze medische staf.
Zij maken deel uit van teams van toegewijde Somalische medische stafleden die het werk van onze organisatie in Somalië mogelijk maken. Zij voeren elke dag het werk uit in 10 projecten, verspreid over 8 regio's, ondersteund door een coördinatieteam in Nairobi, Kenia. Onze gedachten gaan uit naar de  slachtoffers van deze tragische gebeurtenis, en hun familie en vrienden.
Artsen Zonder Grenzen werkt al meer dan 17 jaar in Somalië en biedt gratis medische zorg in het land. In 2008 voerden onze teams 727.428 medische consulten uit.