Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG breidt interventie Ebola uit


AZG heeft een tweede team en een charter naar Congo-Brazzaville gestuurd om te helpen met het Ebola-interventieprogramma in het noorden van het land. Op 28 februari vertrok de cargo richting Brazzaville, met drie extra medewerkers aan boord. De lading omvat Ebola-interventiekits en isolatiemateriaal.

Een aantal AZG-medewerkers reist door naar het plaatsje Mbomo in het noorden, waar twee nieuwe Ebolagevallen zijn gemeld. Ook vanuit Goma, in buurland de Democratische Republiek Congo, komt versterking. AZG zal met twee teams werken in de regio rond Mbomo. Van daaruit zal ook het gebied rond Kéllé in de gaten worden gehouden, waar de epidemie begin februari uitbrak. Vooralsnog komen er uit Kéllé geen nieuwe meldingen. AZG zal zich met name gaan richten op voorlichting aan de bevolking over de ziekte.
Daarnaast zal het team centra opzetten waarin nieuwe gevallen kunnen worden geïsoleerd en behandeld. Een extra probleem is dat de regio erg ondoordringbaar is, waardoor het gebied moeilijk te bereiken is.
Bij de bestrijding wordt nauw samengewerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Congolese ministerie van Volksgezondheid. Tot nu toe zijn in Congo-Brazzaville en in buurland Gabon al meer dan zestig mensen gestorven aan de ziekte.
AZG maakte tot midden februari ook deel uit van een internationaal team dat hielp met de ebola-urgentie in Gabon.