Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG blijft zich inzetten voor Afghanistan


Ondanks de evacuatie van haar buitenlandse medewerkers blijft AZG actief in Afghanistan. De organisatie vreest dat de gezondheids- en voedingssituatie in het hele land snel zal verslechteren indien er geen steun van buitenaf meer is. AZG is bezig met het uitbreiden van haar teams in de omliggende landen, zowel voor de ondersteuning van de projecten in Afghanistan als ter voorbereiding van een mogelijke vluchtelingenstroom.

De meeste AZG-programma's in de door de Taliban gecontroleerde gebieden blijven doorlopen, dankzij de inspanningen van lokale medewerkers. De internationale AZG-teams in de buurlanden ondersteunen de projecten. Maar zonder vrije doorgang en de mogelijkheid om voorraden aan te voeren, is de toekomst van de projecten helemaal niet zeker. In het noordoosten van het land, waar de Noordelijke Alliantie de macht in handen heeft, is wel nog een (beperkt) team van buitenlandse medewerkers aanwezig voor de continuatie van de projecten in de streek.
Inmiddels breidt AZG haar teams uit in de omringende landen. In Pakistan heeft AZG medewerkers in Peshawar, Islamabad en Dera Ismaïl Khan. In Iran zijn kleine teams aanwezig in Mashhad en Teheran, en in Turkmenistan heeft AZG medewerkers die zich voorbereiden op een mogelijke toestroom van vluchtelingen. Ze ondersteunen tegelijk het nationale personeel in Afghanistan. Extra teams bevinden zich ook in Tadjikistan en Oezbekistan.
Ondanks de uitgebreide mediaverslaggeving over een mogelijke exodus uit Afghanistan, hebben AZG-teams nog geen grote vluchtelingengolven opgemerkt. In het Jalozai-kamp bij Peshawar in Pakistan, blijft het aantal arriverende vluchtelingen stabiel. Meer zuidelijker, bij Quetta, proberen mensen ook de grens over te steken, maar het gaat evenmin over grote aantallen.