Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG blijft in touw ook na eerste hulp


De noodinterventie van Artsen Zonder Grenzen in El Salvador heeft een rustiger fase bereikt, na de eerste twee hectische weken. Vele internationale ngo's zijn inmiddels vertrokken. El Salvador werd op 12 januari door een aardbeving getroffen.

AZG concentreerde zich tot nu toe vooral op watervoorziening en sanitair voor de thuislozen, cholerapreventie, het aanvullen van medisch personeel in ziekenhuizen en de toepassing van een mentaal gezondheidsprogramma voor de bevolking.
Vooral het gebrek aan schoon drinkwater is zorgwekkend. Doordat de drinkwatervoorzieningen zwaar zijn beschadigd, installeert AZG watertanks, waterzakken en latrines. Een team van psychologen houdt zich bezig met de opvang van de aardbevingsslachtoffers. Drie chirurgen werken in een tweetal ziekenhuizen in de hoofdstad. AZG is ook bezig met de opbouw van vijf chirurgische afdelingen in het algemeen ziekenhuis van San Salvador, net als enkele hulpposten in de kraamafdeling.
Artsen Zonder Grenzen is sinds eind 1998 actief in El Salvador. Destijds met een programma voor de slachtoffers van de orkaan Mitch. Later richtte het team zich op cholerapreventie, assisteerde het in de bestrijding van dengue (knokkelkoorts) en was tot aan de aardbeving bezig met het opzetten van een HIV/aids-project. AZG bevindt zich op dit ogenblik in El Salvador met 22 internationale en 35 nationale medewerkers.