Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG blijft hulp verlenen ondanks circulatieverbod in zuidelijk Libanon


Het oplaaiend geweld in Libanon maakt het onmogelijk om de bevolking in grote delen van het land te bereiken met humanitaire noodhulp. Wegen zijn afgesloten, basisbenodigdheden worden schaars en zeer veel mensen durven hun huizen niet meer te verlaten. Toch zal Artsen Zonder Grenzen op elke mogelijke manier blijven proberen om medische noodhulp te bieden aan de bevolking in nood.

Het aantal gewonde burgers blijft stijgen en de ziekenhuizen - vooral die ten zuiden van de Litani rivier - kampen met een steeds groter gebrek aan medische benodigdheden, brandstof en zelfs voedsel voor de patiënten en het personeel. Vitale medische hulp, voor het grootste deel verzekerd door de Libanezen zelf, wordt ernstig gehinderd. AZG is erg bezorgd om de ziekenhuizen die we niet kunnen bereiken en de vele mensen die geen toegang hebben tot medische noodhulp.
“Alle circulatie verbieden, zonder onderscheid, zal tot nog meer burgerslachtoffers leiden”, aldus Rowan Gillies, Internationaal Voorzitter van AZG, vanuit Beiroet. Maandag kondigde Israël aan dat alle bewegende voertuigen ten zuiden van de Litani rivier vernietigd zouden worden. “Wij aanvaarden niet dat humanitaire hulp verhinderd wordt en blijven de noodlijdende bevolking bijstaan”.
Nog voor het verbod om te circuleren in de zuidelijke delen van Libanon was afgekondigd, werd het reeds moeilijker om de bevolking in nood te bereiken. De enige weg naar het gebied ten zuiden van de Litani rivier was afgesloten en de veiligheid van hulporganisaties verslechterde. Maandag werden twee AZG konvooien, op weg in verschillende gebieden in Zuid-Libanon, bijna geraakt door artillerie of luchtaanvallen. De Israëlische en Libanese autoriteiten werden op de hoogte gebracht van onze bewegingen en de konvooien waren zeer duidelijk herkenbaar als AZG- konvooien, zowel vanuit de lucht als van op de grond.
Artsen Zonder Grenzen verleent momenteel medische hulp en verdeelt hulpgoederen aan de getroffenen in Beiroet, de Chouf regio, Jezzine, Saida (Sidon) en Sour (Tyre) .