Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG biedt spoedzorg bij oplaaiend geweld in Noord-Kivu


Op donderdag 18 september braken zware gevechten los tussen gewapende groepen ten noordoosten van de stad Masisi, in de provincie Noord-Kivu. Het AZG-team van het ziekenhuis van Masisi opereerde 17 gewonde burgers en gewapende mannen die gewond raakten tijdens schietpartijen.

De inwoners van Masisi stad, de buurdorpen en naar schatting 12,000 ontheemden uit nabijgelegen kampen, sloegen eerst op de vlucht naar Masisi en vervolgens, toen de gevechten heviger werden, de brousse in. Meer dan de helft van de patiënten en ook ziekenhuispersoneel sloeg op de vlucht, uit angst dat de gevechten de stad zouden bereiken. Ondanks de onveiligheid slaagde AZG erin het ziekenhuis draaiende te houden, waaronder ook een voedingscentrum met 54 ondervoede kinderen.

Vrijdagavond stopten de gevechten, en veel ontheemden keren nu terug naar Masisi stad. AZG evalueert er de noden en maakt zichzelf, naar aanleiding van berichten over verkrachtingen door gewapende mannen, bekend als medische hulporganisatie. AZG is momenteel de enige internationale hulporganisatie in en rond Masisi stad.

Burgers in de val

Deze toestand is nog maar eens een illustratie van het geweld, de onveiligheid en de herhaaldelijke verhuizingen die de mensen van Noord-Kivu te verwerken krijgen,” zegt Anna Halford, AZG-coördinator in Masisi. “Ondanks het vredesakkoord van januari, wordt er vaker en gewelddadiger gevochten. De burgers zitten in de val en moeten massaal op de vlucht slaan.”
Naast rechtstreeks geweld van schietpartijen en aanvallen, kreeg de verzwakte bevolking onlangs te maken met plunderingen van gezondheidscentra, waaronder die van Kachuga en Busihe, ondersteund door AZG.

Medische zorg voor ontheemden

Het geweld van de voorbije tien dagen in Noord-Kivu heeft geleid tot een  volksverhuizing van duizenden mensen. AZG zal een evaluatieteam sturen naar Ngungu, een dorp ten zuiden van Masisi stad, waar zich naar verluidt 17.000 mensen hebben verzameld. AZG heeft daarnaast haar programma's versterkt in regio's als Kitchanga, waar dichtbij de gevechten een groot aantal ontheemden worden opgevangen. De voorbije negen maanden is het bevolkingsaantal van Kitchanga verdubbeld. AZG opende twee extra gezondheidsposten om aan de noden te voldoen.
In Zuid-Kivu zijn 5.000 tot 10.000 mensen die op de vlucht sloegen voor het geweld, aangekomen in Minova, dicht bij de grens met Noord-Kivu. Een AZG-team evalueert de situatie in het gebied. Enkele gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis van Minova, waar AZG medisch materiaal en medicijnen schonk.

Evacuatie en terugkeer

Sinds begin september wordt het steeds moeilijker voor AZG om zorg te bieden in zones waar gevochten wordt in Noord-Kivu. AZG moest de teams van Nyanzale en Kabizo verplaatsen, en teams van Rutshuru evacueren. Momenteel is een beperkt team opnieuw aan de slag in Nyanzale en werken de teams in Rutshuru en Kabizo opnieuw op volledige capaciteit. Een urgentieteam biedt medische zorg aan ontheemden die pas zijn aangekomen in Kanayabayonga. AZG is zorg blijven verstrekken in het ziekenhuis van Mweso, hoewel een groot aantal patiënten werd geëvacueerd.
AZG biedt in Noord-Kivu gratis eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg via ondersteuning van ziekenhuizen en mobiele gezondheidsposten in en rond Rutshuru, Nyanzale, Kabizo, Kitchanga, Mweso en Masisi. Andere activiteiten van AZG in deze regio: watervoorziening en sanitatie, behandeling van verkrachtingsslachtoffers, voedingsondersteuning, interventie bij epidemieën, en vaccinaties.