Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG biedt psychologische hulp aan slachtoffers van natuurrampen


AZG integreert psychologische hulp in haar activiteiten na de rampen in Azië. AZG geeft niet alleen directe medische hulp, maar leidt ook lokale medewerkers op mentale hulp te verlenen.

Er werd gevreesd voor meer schade nadat donderdagochtend tsunami werd aangekondigd als gevolg van aardbevingen in de Stille Oceaan. Uiteindelijk bleef de schade zeer beperkt, maar er ontstond wel paniek op verschillende eilanden. Op de Samoa-eilanden zochten mensen opnieuw hun toevlucht in hoger gelegen gebieden. Dat was een week nadat een aardbeving en een tsunami Samoa had getroffen. Daarbij vielen toen 137 doden.

Samoa: hulpverlening door lokale vrijwilligers

“De mensen zijn duidelijk getraumatiseerd,” zegt Véronique de Clerck, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen op Samoa. “Ze zijn al hun bezittingen kwijt, en sommigen mensen hebben veel familie verloren. In één familie waren dertien mensen om het leven gekomen. Mensen hebben tijd nodig om te rouwen en hun geliefden te begraven, maar na een paar dagen zijn ze klaar voor psychologische hulp.”
Er wordt al psychologische hulp gegeven, zelfs via mobiele posten in de wildernis. “Er zijn veel vrijwilligers, Samoanen die de handen uit de mouwen steken en willen helpen. Dat is goed, maar ze missen de ervaring om met zo’n specifieke problemen om te gaan.” Een psycholoog van Artsen Zonder Grenzen zal de komende dagen een Samoaans team opleiden, dat psychologische steun kan bieden en mensen die meer en professionelere hulp nodig hebben kan doorverwijzen naar psychologen.

Indonesië: veel rouwenden, veel ongeborgen lichamen

In Indonesië worden nog steeds veel mensen vermist, maar de hoop dat nog overlevenden gevonden zullen worden wordt steeds kleiner. Onder het puin liggen nog steeds lijken, hun families wachten af. Marlene Lee, psycholoog voor Artsen Zonder Grenzen, biedt steun aan een aantal families in de zwaarst getroffen gebieden: “Gisteren gingen we naar het zwaar getroffen Tandikat, in de heuvels ten noorden van Pariaman. Verschillende dorpen zijn er vernield door aardverschuivingen. Mensen die familie verloren hebben, wachten nog tot de lichamen geborgen worden.”
Maar omdat veel wegen vernield zijn is het erg moeilijk om de zware machines over te brengen om het puin mee te ruimen. Veel mensen gaan elke ochtend naar de verwoeste plaatsen en wachten op de zoekteams. “Het is erg belangrijk dat mensen hun geliefden zo snel mogelijk op een degelijke manier kunnen begraven,” zegt Marlene Lee. “De mensen hebben het nu erg moeilijk. De meesten zijn nog in shock, ze treuren en ze hebben een slaaptekort. Ze zijn hun eetlust kwijt en hebben veel zorgen. Er blijven nog veel vragen onbeantwoord.”

Filippijnen: erg moeilijke leefomstandigheden

De situatie van een aantal mensen in de Filippijnen is onrustwekkend; sommigen hebben nog steeds geen hulp ontvangen of leven in erg moeilijk omstandigheden. Duizenden slapen nog steeds in evacuatiecentra. Sommigen zullen daar wellicht nog weken moeten wachten, omdat hun huizen nog steeds onder water staan. “We wonen nog steeds in deze gang. Het is er lawaaierig en het tocht. Het is geen plaats om met een gezin te wonden,” zei een vader in een evacuatiecentrum in Pasig. Naast hem zat een vrouw die angstig was omdat haar huis verwoest was: “Ik weet niet wat ik moet doen… ik ben alles kwijt.”
Aan de meest kwetsbare groepen biedt Artsen Zonder Grenzen hulp met basisgezondheidszorg, psychologische ondersteuning en de verdeling van hulpgoederen.