Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG biedt noodhulp en evalueert verdere noden


Onze teams in Yangon hebben het eerste noodhulpproject opgestart, waaronder het uitdelen van voedsel, plastic zeil en zorgen voor schoon drinkwater.

Onze teams in Yangon hebben het eerste noodhulpproject opgestart, waaronder het uitdelen van voedsel, plastic zeil en zorgen voor schoon drinkwater. Tot nu toe hebben we geen grote aantallen gewonden gezien. Vermoedelijk zijn gebieden buiten de stad nog zwaarder getroffen. Vandaag is een team naar de westkust vertrokken.

Om hulp te verlenen is het krijgen van onbeperkte en onmiddellijke toegang tot getroffen bevolkingsgroepen noodzakelijk. Onze noodhulpactie start in Daala en Twante, twee stadsdelen met een totale bevolking van 300.000 mensen. Hier zagen onze medewerkers buurten waar zo'n 80% van de huizen zijn verwoest en dat het water tot 1 meter hoog reikt. Dit betekent dat besmettelijke ziekten als cholera zich razendsnel kunnen verspreiden.

In andere delen van Yangon runt Artsen Zonder Grenzen vier klinieken. De teams richten zich op moeder-en-kindzorg en patiënten met hiv/aids en andere soa's. Onze medewerkers zijn erin geslaagd de klinieken open te houden. Op dit moment staan er meer dan 16.000 hiv/aidspatiënten onder behandeling. We zijn bezorgd dat de behandeling voor sommige patiënten nu onderbroken wordt doordat ze onze klinieken niet kunnen bereiken en/of hun medicijnen zijn kwijtgeraakt.

De mensen van wie de huizen met de grond gelijk zijn gemaakt hebben hun toevlucht gezocht in openbare gebouwen die nog overeind staan, zoals pagodes en scholen. Ook hier is drinkwater, voedsel en basisbenodigdheden om te overleven hoognodig. De prijzen van rijst en andere basislevensmiddelen zijn de afgelopen dagen verdubbeld. Dit baart zorgen, omdat deze bevolking vóór de cycloon al in zeer moeilijke omstandigheden moest overleven.