Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG biedt hulp na aanval op Congolees vluchtelingenkamp in Burundi


Vrijdag 13 augustus 2004 werd het vluchtelingenkamp van Gatumba - op de grens van Burundi met de Democratische Republiek Congo - aangevallen. Bij deze aanval werden tussen de 150 en 160 vluchtelingen gedood en 106 gewond.

Het kamp is gevestigd in Gatumba, in de provincie Bujumbura Rural, een 20-tal kilometer ten westen van de hoofdstad van Burundi, Bujumbura, en op 4 km van de D.R. Congo. Op het moment van de aanval waren er zo'n 870 mensen aanwezig in het kamp. De vluchtelingen zijn voornamelijk Banyamulenge die naar de D.R.Congo zijn gevlucht na een golf van geweld in de regio van Bukavu in juni van dit jaar.
Vrijdagavond rond 22 uur (lokale tijd) omsingelden de aanvallers, blijkbaar gekleed in uniformen, de gebouwen waar de vluchtelingen verbleven. Ze staken de helft van de gebouwen in brand waar de meeste mannen, vrouwen én kinderen aan het slapen waren. In de andere gebouwen werden de vluchtelingen voornamelijk door geweerschoten gedood, maar ook door handgranaten en machetes.
‘Ik heb nog nooit zoiets gezien’, vertelt Véronique Parque, verantwoordelijke voor de projecten van AZG- België in Burundi. Zij was enkele uren na de aanval in het kamp. ‘Zowat de helft van alle gebouwen werd platgebrand, en sommige lichamen waren nog aan het branden. Het was een beangstigend tafereel.’
Zaterdagochtend werden de gewonden overgebracht naar enkele lokale medische centra, waar AZG de toestand van de patiënten op de voet volgt. 23 gewonden worden verzorgd in het AZG-centrum voor oorlogsgewonden in Bujumbura. Acht zwaargewonden werden onmiddellijk door AZG geopereerd.
Samen met een team van het Rode Kruis, heeft het personeel van AZG de lichamen van de 180 slachtoffers opgeruimd.
AZG verleent ook psychologische bijstand vanuit een centrum voor oorlogsgewonden en een gezondheidscentrum voor vrouwen in Bujumbura. Beide centra worden geleid door de organisatie. Een team van psychologen van AZG en andere organisaties is permanent aanwezig in een school en zorgen er voor de opvang van vluchtelingen met een psychologisch trauma.
‘We kennen de identiteit van de daders van de massamoord niet’, zegt Luc Nicolas coördinator voor AZG in de regio van de Grote Meren, ‘maar de aanval was zeker gericht!’
Voorafgaand aan de aanval op de vluchtelingen is een Burundees militaire basis, gelegen op 800 meter van het vluchtelingenkamp, ook aangevallen.
AZG werkt niet permanent in het kamp van Gatumba, omdat er voldoende medische faciliteiten zijn in Bujumbura.