Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG biedt hulp in afgelegen overstroomde gebieden


Op 26 juni werd Pakistan geteisterd door zware regens, wind en overstromingen als gevolg van de cycloon Yemyin. AZG bezocht verschillende regio’s in het land om hulp te bieden. We werken met mobiele klinieken en verdelen eerstehulpgoederen waaronder tenten, deken, hygiënekits en noodvoedselhulp.

Onmiddellijk na de berichten over de overstromingen, nam AZG contact op met de Pakistaanse regering. Pas op 5 juli gaf de regering toestemming om naar de getroffen gebieden te gaan. AZG België werkt vooral in de districten Kech en Gawadar en concentreert zich op watervoorziening, hygiëne en de verdeling van hulpgoederen voor de getroffen bevolking.
In Kech zijn de noden bijzonder groot. Naar schatting 250.000 mensen zijn getroffen. De landbouw en de algemene infrastructuur in de regio liep grote schade op. De watervoorziening is zwaar gehavend en de elektriciteit is uitgevallen. Het precieze aantal vernielde huizen is moeilijk in te schatten, aangezien vele getroffen regio’s erg afgelegen liggen en nog ontoegankelijk zijn. In sommige regio’s, vooral ten westen van de stad Turbat, werden duizenden huizen vernield. Vele families hebben zich verzameld bij de overblijvende waterpunten (de meeste zijn beschadigd en bevatten modder) en zetten er tijdelijke kampen op. Het leger en een aantal NGO’s hebben voor onderdak gezorgd, vooral tenten, maar met temperaturen tot 50 graden en erg weinig water, is de situatie vaak hopeloos. Verschillende geïsoleerde gemeenschappen zijn moeilijk bereikbaar en hebben hulp nodig.

Gevaar voor epidemieën

In de steden Ormara (25.000 inwoners) en Pasni (50.000 inwoners) is de watervoorziening afgesneden. De inwoners drinken sterk vervuild water, waardoor er een groot risico is op epidemieën. In Ormara werd een waterbehandelingseenheid opgezet die per dag 50 kubieke meter drinkwater kan opleveren. In Pasni zal het team een waterchloreereenheid opzetten. De bedoeling is om water te behandelen dat per truck naar de stad wordt gebracht. Het team werkt samen met de plaatselijke gezondheidsingenieurs die verantwoordelijk zijn voor de waterbehandeling van de steden.
In Turbat zet AZG een behandelcentrum voor waterachtige diarree op. Sinds de overstromingen werden 400 gevallen van acute waterachtige diarree gemeld, het merendeel met symptomen van cholera. De toestand is alarmerend omdat watervoorziening en hygiëne haast onbestaande is in vele gebieden. We zullen extra waterspecialisten inzetten en ons richten op waterpunten waar de vermeende choleragevallen vandaan komen om op die manier de bron van de besmetting aan te pakken. Daarnaast behandelen we ook patiënten. Het hoofdziekenhuis is overbelast door het grote aantal gevallen. We zetten ook twee extra ambulances om patiënten uit de omgeving naar het centrum te brengen. Op dit moment is er slechts één ambulance voor het volledige district.
AZG zorgt ook voor extra geneesmiddelen en medisch materiaal als aanvulling op de inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid en ter versterking van de bestaande gezondheidsstructuren in het district Turbat. AZG zet ook extra artsen en verpleegkundigen in. We zijn ook gestart met mobiele klinieken in de regio Jan Muhammad Bazaar, nabij de Iraanse grens, waar 600 families leven. 80% van hun huizen zijn vernield.
AZG levert daarnaast ook hygiënekits en familiekits aan de zwaarst getroffen en meest kwetsbare bevolking. Er werden 1000 hygiënekits en 1000 familiekits gestuurd, met onder meer waterzuiveringstabletten, plastic zeilen, kookgerei, muskietennetten en andere goederen.
AZG coördineert de activiteiten op het terrein in samenwerking met betrokken departementen en het ministerie van Volksgezondheid in Turbat. Voor deze interventie maakt AZG gebruik van haar eigen fondsen en benadert geen donororganisatie of overheidsinstellingen. Onze organisatie ondervindt problemen met de Pakistaanse overheid om aan de nodige visa te komen voor internationale medewerkers.