Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG biedt hulp bij zware overstromingen in Brazilië


Sinds vorige week dinsdag zijn er in het bergachtige noorden van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro ernstige overstromingen door stortregens. Naar schatting meer dan 630 mensen zijn om het leven gekomen. Aardverschuivingen hebben duizenden dakloos gemaakt.

Na een verkenning stuurt Artsen Zonder Grenzen twee medische teams naar Brazilië, om er mobiele hulpposten te laten werken in São José do Vale do Rio Preto en in Nova Friburgo.
In São José do Vale do Rio Preto zouden 10.000 mensen getroffen zijn door de overstromingen. Meer dan 1.200 mensen zijn op de vlucht geslagen. Nova Friburgo is één van de zwaarst getroffen steden zouden 5.000 zonder onderdak zitten.
De teams bestaan elk uit een arts, een psycholoog en een verpleegkundige of verpleegkundig assistent. Zij zullen afzakken naar geïsoleerde zones waar mensen nog geen toegang hebben tot medische verzorging. De teams voorzien ook in mentale gezondheidszorg aan de familie van slachtoffers, aan vluchtelingen en aan lokale hulpverleners.
“Het blijft maar regenen en het is moeilijk om de getroffen gebieden te bereiken. Sommige wegen zijn volledig geblokkeerd door enorme modderstromen”, zegt Sergio Cabral, die als arts mee op verkenning ging voor Artsen Zonder Grenzen.
Ondanks de enorme inzet van de bevolking en van andere organisaties, is er nog steeds nood aan meer hulpverlening, zeker in de meest afgelegen gebieden.
“In São José do Vale do Rio Preto heeft de bevolking nog zo goed als geen hulp ontvangen en de gezondheidszorg functioneert er niet meer. We hebben ook een grote behoefte aan mentale gezondheidszorg vastgesteld in de getroffen zones, zowel bij slachtoffers als bij hulpverleners die moeten omgaan met de ramp,” aldus Cabral.