Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG biedt hulp aan slachtoffers van nieuwe gevechten in Burundi


Sinds begin deze week zijn de Burundese hoofdstad Bujumbura en omgeving het toneel van hernieuwde gevechten tussen regeringstroepen en rebellen, compleet met explosies, mortieraanvallen en sporadische straatgevechten. Met name de zuidelijke periferie - en dan vooral de zones Musaga, Kanyosha en Kinindo - heeft zwaar te lijden van het geweld en duizenden burgers zijn het gebied al ontvlucht. Velen van hen vonden onderdak bij familie maar talloze anderen konden nergens heen. Sommigen hebben uiteindelijk hun toevlucht genomen tot twee kampen waar AZG bijstand verleent.

Eén van de kampen ligt in de zuidelijke periferie, tussen Kinindo en Musaga, vlakbij de plek waar de gevechten plaatsvinden, en biedt onderdak aan zo'n 700 ontheemden, hoofdzakelijk vrouwen en kinderen. Vanwege de onzekere situatie duurde het een tijd voordat twee verpleegsters en een arts hier basisgezondheidszorg konden bieden. Ook de distributie van BP5 koekjes (versterkt voedsel) en dekens in het kamp kon pas nu voltooid worden. Het andere kamp, waar AZG medische verzorging biedt en andere organisaties verantwoordelijk zijn voor water, voedsel en sanitaire voorzieningen, bevindt zich in het centrum van de stad. Hier leven zo'n 1.900 ontheemden.
"Woensdag zetten wij in dit kamp een kleine noodpolykliniek voor ontheemden op", legt Véronique Parqué, hoofd van AZG in Burundi, uit. "Nog dezelfde avond zagen we al 200 patiënten. De gezondheidspost telt nu vijf tenten waarin wij medische verzorging bieden. De belangrijkste gezondheidsproblemen van de ontheemden zijn diarree, infecties aan de luchtwegen en hoofdpijn."
Sinds begin deze week zijn ook al meer dan 220 mensen met oorlogswonden opgenomen. AZG blijft actief in haar centrum voor de behandeling van oorlogsgewonden, in de noordelijke buitenwijken van Bujumbura. Alleen al op de eerste dag van gevechten kwamen hier 28 mensen binnen. Twintig van hen werden overgebracht naar de stadsziekenhuizen, ondanks het feit dat het vervoer van deze patiënten naar de ziekenhuizen erg problematisch is vanwege de onveilige situatie en de gevechten. Momenteel telt het AZG-centrum zo'n 48 gewonden.
"Het is moeilijk om een precies cijfer te plakken op het aantal gewonden tot nu toe, maar het ziet er in elk geval naar uit dat het er erg veel te zijn", aldus nog Véronique Parqué. "Vanwege de enorme onzekerheid in de stad kunnen zelfs de lijken niet van de straten worden gehaald. Gelukkig is het momenteel het droogseizoen, dat beperkt tenminste het risico op bepaalde epidemieën, zoals cholera."