Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG biedt dringende hulp


Onmiddellijk na de doortocht van de cycloon, begonnen AZG-teams met evaluaties van de noden van de bevolking in Yangon en omgeving, en met het lenigen van de meest dringende noden. Extra personeel en materiaal staan klaar voor vertrek. Uit onze eerste evaluaties blijkt dat in de regio’s Daala en Twantey - ten zuiden van Yangoon, met een bevolking van zo’n 300.000 mensen - 80% van de gebouwen is vernield, en dat in sommige regio’s het water nog steeds één meter hoog staat.

De AZG-teams kunnen zich vrij bewegen, ze verdelen voedsel en plastic zeilen en zijn begonnen met het behandelen van water in Yangon. AZG organiseerde in de buitenwijken van Yangon een distributie van plastic zeilen, jerrycans en brandstof voor waterpompen voor 5.000 mensen. Gisteren konden de teams ook voedselpakketten (met rijst, gedroogde bonen en olie) verdelen. Daarmee zijn 1000 mensen in de regio Twantey gedurende een week geholpen. Bovendien zijn malaria en denguekoorts endemisch in dit gebied. AZG voorziet een van de volgende dagen dan ook een verdeling van muskietennetten.

Zowel de landelijke als de stedelijke regio’s zijn zwaar getroffen. Onze teams stellen vast dat de mensen op het platteland afhangen van wat overblijft van hun voedselvoorraden en dat ze bamboe verzamelen om hun huizen te herbouwen. In de stad worden de mensen steeds afhankelijker van voedselhulp omdat er voedseltekorten zijn en de prijs van de rijst verdrievoudigd is. In de regio’s Twantey en Daala hebben mensen zich verzameld rond kloosters en scholen, zonder voedsel of drinkwater. Omwille van deze talrijke en spontane verzamelplaatsen – meer dan 50 in Twantey alleen – wordt het bieden van de juiste hulp een grote uitdaging.

We blijven hulp bieden aan de getroffen bevolking en zullen onze evaluatiemissies uitbreiden. Het staat echter vast dat we met onze beperkte middelen – zowel wat betreft personeel als materiaal – de noden van de bevolking niet kunnen lenigen,” zegt Souheil Reiche, AZG-verantwoordelijke in Yangoon. “Nu de regering een oproep heeft gelanceerd voor internationale hulp, is het essentieel dat er noodvisa worden uitgereikt en dat hulpgoederen het land binnen kunnen. De AZG-teams wachten al 48 uur om ons te komen helpen in de Delta.

20 internationale medewerkers, allen specialisten in noodhulpinterventies, staan klaar om de AZG-teams in Myanmar te versterken. Vanavond zal een vrachtvliegtuig met 40 ton eerstehulpmateriaal, plastic zeilen, therapeutisch voedsel en sanitair materiaal, klaarstaan om te vertrekken vanuit Europa.
 
AZG is sinds 1992 actief in Myanmar. 38 internationale en 1200 nationale personeelsleden werken in verschillende projecten in 7 regio’s.