Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG bezorgd over bevolking van Haut-Uélé


Al het medisch personeel van Artsen Zonder Grenzen is in veiligheid na de aanval van het Verzetsleger van de Heer (Lord’s Resistance Army, LRA) op Banda in Haut-Uélé. De organisatie maakt zich evenwel grote zorgen over het lot van de bevolking.

Artsen Zonder Grenzen bevestigt dat na de aanval van 15 maart op Banda en de plundering van het centrum van de organisatie door ongeveer twintig krijgers van het LRA, alle internationale en Congolese medische medewerkers in veiligheid zijn.
Wat er gebeurd is met de twaalf patiënten die op het moment van de aanval in het ziekenhuis opgenomen waren, is nog onbekend, net zoals wat gebeurde met verschillende lokale niet-medische medewerkers. Er is verder geen betrouwbare informatie over het aantal doden of gewonden en ook niet over de naar schatting dertig kinderen die, zo zagen medewerks van Artsen Zonder Grenzen, aan mekaar gebonden het woud werden ingeleid door het LRA.

Project tijdelijk opgeschort

Sinds midden 2008 biedt Artsen Zonder Grenzen in Haut-Uélé verzorging aan mensen die lijden aan de slaapziekte.
Deze aanval is eens te meer een bewijs hoe gevaarlijk en onzeker de levensomstandigheden zijn voor de bevolking in dit noordelijke gebied in Congo. De bevolking is sinds oktober 2008 het slachtoffer van dodelijke aanvallen van de Oegandese ex-rebellen.
In deze omstandigheden, en als rechtstreeks slachtoffer van het geweld, kan Artsen Zonder Grenzen dit project niet verderzetten. Het zal dan ook opgeschort worden in Banda. Desalnietemin zal de organisatie alles in het werk stellen om reeds opgenomen patiënten hun behandeling te laten voltooien.