Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG bestrijdt Ebola-epidemie


Artsen Zonder Grenzen bestrijdt Ebola-epidemie in West-Kasai. Het aantal verdachte gevallen loopt op tot 38.

Het aantal verdachte gevallen van ebola in de Democratische Republiek Congo loopt nu op 38. Van hen zijn 12 overleden. Het is de tweede uitbraak van de ziekte in het district Mweka, provincie West-Kasaï, in iets meer dan een jaar.

Sinds vorige week is een team van Artsen Zonder Grenzen actief in het gebied. 16 medewerkers zijn 24 uur per dag in de weer om de uitbraak te bedwingen.

AZG heeft een kleine isolatie-unit opgezet in Kaluamba, het meest getroffen dorp in het Mweka district. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt, isoleert en verpleegt het team er de patiënten die al ziek zijn, samen met de mensen die vermoedelijk ebola hebben. Op dit moment zijn er twee patiënten opgenomen in de unit. Ook in Kampungu hebben we een isolatiecentrum opgezet, met plaats voor 25 patiënten.

Ons team heeft een tiental ‘huisbezoekers’ in dienst, die op zoek gaan naar mensen die contact gehad hebben met ebolapatiënten. Op het moment zijn er 184 mogelijk besmette mensen die gevolgd worden door Artsen Zonder Grenzen.  36 andere medewerkers bezoeken dorpen in de omgeving, om ervoor te zorgen dat de bevolking goed geïnformeerd is over de ziekte en weet waar ze medische zorg kunnen krijgen.

Artsen Zonder Grenzen houdt een aantal plekken waar ebola mogelijk uitgebroken is in het district Mweka goed in de gaten. Het kan in die gevallen ook gaan om malaria of shigellose, die dezelfde griepachtige symptomen hebben als de vroege stadia van ebola. Tests in laboratoria moeten duidelijk maken of het ook echt om ebola gaat.