Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG bestrijdt aids


"Ik ontmoette een dame die aan aids lijdt en van AZG een ARV-behandeling ontvangt. Ze werd in 1992 besmet. In die periode was haar zoon ernstig ziek. Om zijn medicijnen te kunnen betalen, besliste ze haar bloed te verkopen. Maar dat heeft haar kind niet kunnen redden. Bovendien zijn zij en haar man nu besmet met het aids-virus.”

Meinie Nicolai, directeur Operaties bij AZG heeft veel gelijkaardige verhalen gehoord. Ze is net terug van een bezoek aan de projecten van AZG in Centraal-China en benadrukt het atypische karakter van de aids-epidemie in deze streek. Het overgrote deel van de mensen met HIV heeft de ziekte opgelopen bij het verkopen van hun bloed. Deze mensen wonen vaak in landelijke gebieden en behoren tot het armste deel van de bevolking.
Om de epidemie het hoofd te kunnen bieden, beheert AZG in samenwerking met het Centrum voor Beheersing van Ziekten (CDC) een kliniek in de stad Xiangfan, in Centraal-China. AZG biedt hier gratis verzorging en behandeling aan personen met HIV/aids. “Er worden momenteel ongeveer 162 patiënten verzorgd in Xiangfan: 107 aids-patiënten krijgen een antiretrovirale behandeling en 55 anderen worden verzorgd voor opportunistische infecties, voornamelijk tuberculose”, verklaart Meinie Nicolai. Sinds meer dan een jaar probeert AZG ook hulp te verlenen in de province Henan, waar het aantal gevallen van HIV/aids een rampzalig hoog niveau heeft bereikt. De provinciale overheid weigert echter nog steeds de toegang aan onze tea

Een voorbeeld stellen

De verzorging die AZG in Xiangfan aanbiedt, bevat een antiretrovirale behandeling (ARV), de behandeling en opvolging van opportunistische infecties (bijvoorbeeld tuberculose), voorlichting, advies en huisbezoeken. AZG wil het nationale behandelingsprotocol beïnvloeden door het plaatselijke personeel op te leiden en een voorbeeld te stellen. Inderdaad: “In het officiële Chinese gezondheidssysteem verlopen de behandeling van opportunistische ziekten en de opvolging van de patiënten vaak niet zoals het hoort”, betreurt Meinie Nicolai. “We moeten eveneens plaatselijke intiatieven voor aidsbestrijding, aanmoedigen en ondersteunen. En dit in een land waar het concept van een burgermaatschappij nauwelijks bestaat.”
China heeft een hoog bevolkingsaantal, en indien de juiste maatregelen niet worden genomen, zou China tegen 2010 het land met het grootste aantal HIV/aids-patiënten kunnen worden. Na jaren van niets doen, begint Peking het probleem stilaan onder ogen te zien en de doeltreffendheid van het door AZG aangeboden protocol te erkennen.

Toegang tot geneesmiddelen

De activiteiten van AZG stoppen niet in Xiangfan of aan de grens met Centraal-China. In verband met de toegang tot geneesmiddelen ijvert AZG er op nationaal niveau voor dat China de productie van generische aids-medicatie opvoert, met name die van combinaties in een vaste dosis (FDC). China’s sterke economie is in volle groei en het land beschikt over een belangrijke productiecapaciteit. Op het ogenblik dat India haar patentwetgeving verstrengt, beschikt China over het potentieel om in de toekomst een belangrijke producent van kwalitatieve maar goedkope geneesmiddelen tegen aids en tuberculose te worden. Voor aids-patiënten is een ARV-behandeling de enige manier om opnieuw een normaal leven te kunnen leiden.
Meini Nicolai vervolgt haar verhaal over de dame in Xiangfan: “Toen ze aankwam in het ziekenhuis van AZG, leed ze aan tuberculose en toxoplasmose, waardoor ze verlamd was geraakt. De teams van AZG hebben eerst deze opportunistische ziektes behandeld en haar revalidatie-oefeningen laten uitvoeren. Ze werd eveneens onder een ARV-behandeling geplaatst. Vandaag gaat het al veel beter met de dame en kan ze opnieuw lopen. Ze werd door het ziekenhuispersoneel zelfs tot “patiënte van de maand” verkozen!”