Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-België verstrekt zorgen aan personen die lijden aan het « crush syndroom »


AZG-België verstrekt zorgen aan personen die lijden aan het « crush syndroom ». Dit syndroom komt vaak voor na een aardbeving. Een ploeg van vijf personen is reeds ter plaatse. Een vlucht met bijkomend dialyse materiaal vertrekt vanavond vanuit Oostende.

Na een aardbeving verschijnt regelmatig het ‘crush syndroom’ bij slachtoffers die vanonder het puin gehaald worden. “Het gaat over een acuut nierfalen veroorzaakt door beschadiging van het spierweefsel waardoor toxische stoffen vrijkomen. Het antwoord op dit type van syndroom, dat fataal is in één op de twee gevallen, is een dialyse, dus een herneming van de functie van de nieren door artificiële weg”, vertelt Martin De Smet van het Medisch Departement van AZG.
AZG-België heeft een team van specialisten ter plaatse gestuurd, waaronder drie nierspecialisten van de Universiteit Gent, een medisch coördinator en een logistieker. Zij ondersteunen het personeel van het regionale ziekenhuis van Kerman, gelegen op zo'n 200 km ten noorden van Bam. Om de capaciteit van dit team te versterken, zal er vanavond uit Oostende een cargo-vliegtuig vertrekken naar Kerman met dialyse apparatuur en ander medisch materiaal, zoals katheders en bijkomende dialyse producten. (6 ton, ofwel 12 m³)
«Om de acute noden te lenigen zal dit materiaal het mogelijk maken om ongeveer 300 dialyses uit te voeren », zegt professor Wim Van Biesen, nierspecialist van de Universiteit Gent, die deel uitmaakt van het AZG-België team. « Op dit moment is het departement nefrologie van het hospitaal uitgerust met toestellen in onvoldoende aantal.Wij laten dus vanuit Brussel enkele bijkomende toestellen komen en verzekeren de opleiding van het Iraans personeel om te werken met deze nieuwe modellen. »