Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG behandelt meer dan 160 gewonden bij demonstraties


Ondanks de relatieve rust op 10 april blijft Artsen Zonder Grenzen medische zorg verlenen aan slachtoffers van de recente demonstraties.

“Van maandag 7 tot donderdag 10 april behandelden onze teams in de AZG-ziekenhuizen meer dan 160 mensen die verwond werden bij de gewelddadige confrontaties, waaronder 44 mensen met schotwonden,” zegt Jessica Neerkorn, AZG-landverantwoordelijke in Haïti.

De meeste patiënten raakten gewond bij demonstraties tegen de snel stijgende kosten voor levensonderhoud, vooral tegen de scherpe prijsstijgingen van basisvoedsel. Donderdagochtend braken rellen uit in de wijken Carrefour en Martissant.

Hoewel het land in 2007 enigszins stabiliseerde, kunnen weinig medische faciliteiten in Port-au-Prince spoedzorg verstrekken aan gewonden. Omwille van de demonstraties zijn de meeste publieke gezondheidsstructuren niet in staat om te functioneren.

Van maandag tot woensdag blokkeerden de wegversperringen van de betogers het openbaar vervoer in de hele stad, en dit nadat een staking van de vrachtwagenchauffeurs tegen de stijging van de brandstofprijzen het verkeer al had verminderd. Sinds donderdag is de toegang tot de binnenstad opnieuw makkelijk.

Maandag zette AZG een ambulancesysteem op, zodat gewonden uit het centrum van de stad kunnen vervoer worden, voornamelijk uit Champs du Mars. Hoewel het er donderdag rustiger leek aan toe te gaan, blijven AZG-teams gewonden ontvangen. AZG is van de voorlopige rust aan het profiteren om haar medische structuren voor te bereiden op de opvang van meer slachtoffers als de situatie opnieuw zou verslechteren.

AZG werkt in Haïti sinds 1991 en is momenteel operationeel in vier gezondheidscentra in Port-au-Prince. AZG biedt spoedzorg in het Trinité-ziekenhuis, waar sinds 2004 8000 slachtoffers van het geweld werden verzorgd. In het district Pacot verstrekt AZG revalidatietherapie in een gezondheidscentrum met 48 bedden. Er worden ook slachtoffers van seksueel geweld behandeld. In het Jude Anne-ziekenhuis (60 bedden), dat de deuren opende in maart 2006, begeleidde AZG meer dan 18.000 bevallingen. In Martissant beheert AZG een gezondheidscentrum en mobiele klinieken in een van de armste buurten van de stad. Sinds december 2006 werden in het AZG-gezondheidscentrum in Martissant meer dan 200 patiënten met schotwonden behandeld.