Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG behandelt gewonden Nakuru en Naivasha


Teams van Artsen Zonder Grenzen boden medische hulp in de districtsziekenhuizen van Nakuru en Naivasha, waar het geweld tijdens het weekend van 26 en 27 januari opnieuw losbarstte. In Nakuru behandelde AZG 157 gewonden, in Naivasha 30

AZG werkt al sinds begin december in en rond Nakuru, in de Rift Vallei, toen de eerste ontheemden toestroomden in de aanloop naar de verkiezingen. Toen gewelddadig protest uitbrak na de verkiezingen, ondersteunde AZG het ziekenhuis. De vele gewonden en het feit dat vele personeelsleden van het ziekenhuis niet ter plekke geraakten maakten dat extra steun nodig was. Zodra de situatie opnieuw gestabiliseerd was, concentreerde AZG zich op hulp aan mensen in rurale gebieden buiten de stad, waar ontheemden nog niet veel hulp kregen.

Sinds 19 januari nam de onrust in en rond Nakuru opnieuw toe. Op 25 januari werd er gevochten en waren er rellen in de straten van Nakuru. Daarop begaf het team zich direct naar het ziekenhuis om bijstand te bieden. 116 van de binnengekomen gewonden had chirurgische hulp nodig; het team heeft gezorgd voor triage van de patiënten en eenvoudige chirurgische ingrepen uitgevoerd.

Omdat de voorraad aan chirurgisch materiaal in het ziekenhuis dreigde op te raken, heeft AZG een lading gestuurd met onder meer medicijnen, infusen, chirurgische instrumenten en materiaal om wonden te verzorgen, zoals verbandgaas.

Ook in Naivasha, een stad op een uur afstand per auto vanaf Nairobi, waren er gewelddadigheden. Op 28 januari zond AZG vanuit Nairobi een team naar het ziekenhuis om ondersteuning te bieden. Daar troffen zij 30 gewonden aan, het merendeel van hen was afgeranseld en met een machete aangevallen. Sommigen hadden ook schotwonden opgelopen. Een anesthesist, verpleegkundige en een arts versterkten het team een paar uur later. Vanwege het geweld kon het merendeel van het medisch personeel niet naar het ziekenhuis komen. Van de 30 gewonden hadden 6 patiënten specialistische zorg nodig, zij zijn naar het ziekenhuis in Nairobi gebracht.

De onrusten hebben ertoe geleid dat velen de twee steden zijn ontvlucht. AZG biedt hulp aan de gevluchte Kenianen. “In Naivasha zagen we twee vluchtelingenkampen: 3.000 mensen verbleven in een gevangenis, zo'n 1.500 mensen in een politiestation,” aldus Marcela Allheimen, noodhulpcoördinator. “Maar er blijven nieuwe mensen bij komen, vaak begeleid door de politie.”

Artsen Zonder Grenzen biedt noodhulp in verschillende delen van Kenia: in de sloppenwijken van Nairobi, in de steden Naivasha, Nakuru en Eldoret, en aan gevluchte Kenianen in het westen van Kenia. De projecten voor hiv/aids- en tuberculosezorg in Nairobi, Busia en Homa Bay lopen gewoon door; de onveilige situatie vormt echter een hindernis voor veel patiënten om bij de klinieken te komen.

Lees ook: Wat doet AZG in het onrustige Kenia?