AZG behandelt gewonden na gevechten zuidelijk Soedan
Bij conflicten tussen een aantal stammen in de deelstaat Jonglei in zuidelijk Soedan zijn in de afgelopen maanden honderden doden gevallen. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.
In de streken Pibor en Akobo vonden in maart en april zware gevechten plaats, waarbij volgens berichten 600 mensen omkwamen, onder wie veel vrouwen en kinderen.
Op 21 april behandelde medische personeel van Artsen zonder Grenzen in het ziekenhuis van Akobo 36 nieuwe gewonden, van wie de meeste schotwonden hadden. Onder de patiënten waren zeven kinderen. Acht patiënten werden overgebracht naar het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Leer, voor verdere operaties.
Huizen en voedselvoorraden verbrand
“Bijna alle patiënten hadden familieleden verloren in het geweld,” zegt Jonathan Novoa, arts en medisch coördinator in de regio Akobo. “Veel patiënten hadden meer dan één schotwond – een jongetje van tien jaar had drie kogelwonden in beide benen. Een moeder die we behandelden had vijf kinderen en haar man verloren. Ze kon ontsnappen met alleen haar jongste baby, die in z’n armpje was getroffen. Beiden wisten te overleven en ze slaagden erin het ziekenhuis te bereiken. De gewonden en hun verwanten zijn getraumatiseerd door de aanvallen. Hun huizen zijn platgebrand, samen met hun voedselvoorraden. De mensen die konden vluchten, hebben niets bij zich. Ze moesten rennen voor hun leven, dus ze konden geen kleren of kookpotten meenemen. Ze slapen in de buitenlucht.”
Meer dan 15.000 mensen zijn al in Akobo aangekomen. Er moet nu snel voedsel worden aangevoerd, omdat transport in het moerassige terrein pas sinds kort weer mogelijk is. Met de huidige regens zal dat maar een paar weken duren. Artsen zonder Grenzen heeft medicijnen en andere medische materiaal aangevoerd naar het ziekenhuis in Akobo, samen met klamboes en dekens voor de gewonden. Omdat er niet genoeg voedsel is voor de patiënten en hun gezinnen, heeft Artsen Zonder Grenzen ook in de regio voedsel gekocht.
Schotwonden
Aan de andere kant van Jonglei heeft een team gewonden van een aanval op Lekwongole begin maart naar het ziekenhuis van Pibor geëvacueerd. Een team van Artsen Zonder grenzen heeft daar meer dan veertig patiënten voor ernstige schotwonden behandeld. 22 van de ernstigst gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in Juba en Boma voor spoedeisende chirurgie. Negen van de gewonden waren kinderen, zes van hen waren jonger dan vijf jaar.
Door de aanval in Lekwongole sloegen 5.000 mensen op de vlucht naar de stad Pibor. De mensen kunnen niet meer bij hun velden in hun dorpen, waardoor ze met ondervoeding kampen. Sinds de aanval in maart is meer dan de helft (57%) van de 247 mensen die we sindsdien opgenomen hebben in ons voedingsprogramma in Pibor afkomstig uit die dorpen. Hoewel dit de jaarlijkse periode van voedselgebrek is in de regio Pibor, is de hoeveelheid ondervoeding die we zien de ergste in drie jaar voor deze tijd van het jaar.
Cholera
Dit jaar hadden de gebruikelijke voedseltransporten van andere hulporganisaties veel last van de onveiligheid. Vanwege de duidelijke stijging in het aantal ondervoede patiënten hebben we bij de VN en de Wereldvoedselorganisatie gelobbyd voor meer hulp. In de laatste week van april kwamen zeventien trucks met voedselhulp aan.
In de laatste twee weken van april hebben teams van Artsen zonder grenzen 43 mensen met acute diarree in Pibor behandeld. Veel van de vluchtelingen hebben nauwelijks schoon water en daarom halen ze hun water uit rivieren in de buurt. In twee van de 43 gevallen bleek uit laboratoriumtests dat het ging om cholera – een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door slechte hygiëne. Als reactie daarop heeft Artsen Zonder Grenzen een extra arts en vier verpleegkundigen gestuurd. De patiënten worden verzorgd in het cholerabehandelcentrum.