Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG behandelt gewonden in Nairobi


Van woensdag 16 tot en met vrijdag 18 januari behandelde AZG 34 personen in haar medische posten in Mathare en Kibera, de grootste sloppenwijken van Nairobi. Acht onder hen hadden schotwonden. Verschillende gewonden werden doorverwezen naar ziekenhuizen.

Het AZG-team in de Mathare sloppenwijk kreeg de meeste gewonden in de afgelopen dagen. Van 16 tot en met 18 januari werden 32 patiënten, die het slachtoffer werden van straatgeweld, binnengebracht in de twee medische hulpposten in de sloppenwijk.

Op donderdag 17 januari, vroeg in de avond, ontvingen drie mensen met schotwonden noodhulp. Zodra hun toestand was gestabiliseerd, werden zij met een ambulance doorverwezen naar het ziekenhuis. Twee andere patiënten met kogelwonden waren er minder erg aan toe, en werden ter plaatse behandeld.

Later in de avond kreeg AZG een oproep over drie gewonden en twee doden, maar kon niet ter plaatse geraken, omdat verplaatsingen ’s nachts te gevaarlijk waren.

Op vrijdag 18 januari werden in Kibera, waar AZG twee van haar drie klinieken had versterkt om een potentiële instroom van gewonden op te vangen, twee kinderen met schotwonden behandeld. De ene was 13, de andere nog jonger. Beide hadden een kogel in hun been.

AZG ondersteunt het Masaba privé-ziekenhuis, waar vrijdag 9 gewonden werden binnengebracht. In dit ziekenhuis werden 4 doden gerapporteerd.

Verwondingen door messteken of stokslagen


De meerderheid van de patiënten, waaronder twee vrouwen, waren verwond –  soms heel ernstig – door messteken of stokslagen. Sommigen moesten naar een ziekenhuis worden overgebracht.

De faciliteiten van AZG voor noodopvang in Mathare en Kibera blijven geopend. In Mathare werden twee gezondheidsposten geopend in het “Blue House” (de AZG-kliniek voor de behandeling van mensen met hiv en tb), en in de faciliteiten van de National Council of Churches van Kenia. Het medische team van vijftien personen (waaronder vijf artsen) en acht hulpverleners zijn hier gebaseerd.

Drie ambulances rijden rond in de sloppenwijken en beantwoorden aan oproepen om gewonden op te vangen. Voor ernstig gewonde patiënten werd een systeem van doorverwijzing opgezet met andere ziekenhuizen. In Kibera werden het “Kibera South Health Centre” en de Gatwekera kliniek, waar AZG normaal gezondheidszorg en behandelingen voor hiv/AIDS aanbiedt, ook voorbereid op het opvangen van gewonden.

AZG organiseerde eveneens een ambulancedienst om ernstig gewonde patiënten te vervoeren naar het Masaba ziekenhuis, waar een chirurg en een anesthesist van AZG sinds vrijdag steun verlenen, en medisch materiaal leveren.