Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG behandelt 39 gewonden in Bouaké en vraagt meer respect voor de burgerbevolking


Artsen Zonder Grenzen is bijzonder verontrust over de nadelige gevolgen voor de burgerbevolking van de aanval die de regering gisteren (donderdag) uitvoerde in Bouake, in de zone die gecontroleerd wordt door de New Forces.

Veel burgers raakten gewond bij de luchtaanvallen op Bouake. Op donderdag 4 november werden 39 patiënten met spoed doorverwezen naar het openbare ziekenhuis van de stad, waar een medisch en chirurgisch team van Artsen Zonder Grenzen aan de slag is. Ons team kreeg ook te horen dat er vele doden zouden zijn, maar ze konden deze berichten niet zelf bevestigen.
AZG roept alle partijen in het conflict op om de internationale humanitaire wetgeving te respecteren, voornamelijk waar het gaat om de verplichting om burgers te beschermen en respect op te brengen voor gezondheidsinstellingen.
Teams van Artsen Zonder Grenzen bieden momenteel bijstand in een andere noodsituatie in Ivoorkust: een opstand die drie dagen geleden begon in de hoofdgevangenis van Abidjan, het “Maison d’Arrêt et de Correction d’Abidjan”. Bij deze opstand raakten al 45 mensen gewond en lieten minstens 10 personen het leven. Het team dat normaal gezien medische bijstand biedt aan de gevangenen, heeft sinds de opstand slechts beperkt toegang tot de gevangenis gehad. Toch hebben ze 12 ernstig gewonden kunnen overbrengen naar het universiteitsziekenhuis in Yopougon.
AZG is sinds 1991 in Ivoorkust aanwezig en werkt sinds oktober 2002 in het openbare ziekenhuis van Bouake. De teams van Artsen Zonder Grenzen in Ivoorkust zijn samengesteld uit 68 expats en 850 plaatselijke medewerkers.