AZG behandelt 33 slachtoffers van massaverkrachting in Congo
In en rond Fizi, een stadje in de Congolese provincie Zuid-Kivu, zijn vrouwen in de nacht van 1 januari massaal verkracht. Het ging om een gerichte aanval. Hulpverleners van Artsen zonder Grenzen hebben in totaal 33 vrouwen behandeld.
“De vrouwen werden met touwen vastgebonden of met de kolf van een geweer bewusteloos geslagen voordat ze werden verkracht, soms onder het oog van hun kinderen,” aldus Annemarie Loof, hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Kivu. “Per verkrachting ging het om één tot vier gewapende mannen. Ook werden huizen en winkels geplunderd.”
Hulp aan slachtoffers
Artsen Zonder Grenzen ving vrouwen op in het ziekenhuis in Fizi: veertien van de vrouwen werden op 3 januari verzorgd, negentien vrouwen op de dag erna. Artsen Zonder Grenzen geeft gespecialiseerde medische zorg aan vrouwen en meisjes die verkracht zijn.
De zorg omvat onder meer een PEP-behandeling, een preventieve behandeling om te voorkomen dat mensen die blootgesteld zijn aan het hiv-virus geïnfecteerd raken, en antibiotica tegen andere soa’s. Veel vrouwen durven niet om medische hulp te vragen omdat ze vrezen dat hun familie hen zal verstoten of omdat ze bang zijn voor vervolgaanvallen door gewapende groepen.
Gewonden
Daarnaast werden twee gewonden overgebracht naar het ziekenhuis in Baraka voor gespecialiseerde zorg. Eén daarvan had ernstige hoofdwonden na met een steen geslagen te zijn, de andere had een schotwond opgelopen in de borst.
“We maken ons grote zorgen over de huidige situatie in Fizi en omgeving. Uit vrees voor verdere gewelddadige aanvallen ontvluchten mensen nu het gebied,” besluit Annemarie Loof.
In 2009 bood Artsen Zonder Grenzen medische and psychosociale zorg aan 5.600 verkrachtingsslachtoffers in de oostelijke Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu.