Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG begint massale inentingscampagne tegen mazelen


AZG heeft beslist alle kinderen tot tien jaar in het zuiden van Tsjaad massaal te vaccineren tegen de mazelen. De inentingscampagne zal twee maanden duren, en krijgt de steun van de Tsjadische overheid.

In december 2000 signaleerde AZG een mazelenepidemie in het zuiden van Tsjaad, in Gounou-Gaya, Mayo-Kebbi, Gore en Doba en Logone Oriental. Tijdens de daaropvolgende vaccinatiecampagne heeft AZG in de getroffen en aangrenzende zones 33.000 kinderen tussen 9 maanden en 5 jaar ingeënt.
Na de "rust" die volgde op de campagne, is de voorbije maand echter opnieuw een mazelenepidemie gesignaleerd, meer in het zuidwesten van het land: in Mayo-Kebbi (Fianga en Pala), Logone Oriental (Dobo en Bessao) en Moyen-Chari (Koumra). AZG stelde tot nu toe meer dan 630 nieuwe gevallen vast. Bijna driekwart (72%) van de zieke kinderen is jonger dan vijf jaar.
In overleg met het Tsjadische ministerie van Volksgezondheid heeft AZG beslist dat het in eerste instantie de huidige haarden van mazelen zal afbakenen, door het creëren van een beschermende "vaccinatieriem". Hierbij worden eerst de kinderen uit het epidemie gebied ingeënt en vervolgens de kinderen in het niet-besmette gebied rond de epidemie. Op die manier kunnen de mazelen zich niet verder verspreiden. Nadien zullen nog meer kinderen moeten ingeënt worden, ook in de verdere omstreken, om nieuwe epidemieën te voorkomen.
AZG zal op twee maanden tijd 650.000 kinderen tussen de negen maanden en de tien jaar - op een lokale bevolking van 1.500.000 mensen - inenten. Aan dit project zullen ruim 2.000 mensen meewerken, verplegers en niet-verplegers. Vijfhonderd groepen van steeds vier personen zullen verspreid over het hele gebied de inentingen uitvoeren. AZG, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, zorgt voor de coördinatie en de logistieke steun, en de bevoorrading van vaccins.

Ook meningitis

Inmiddels stelde AZG ook enkele tientallen gevallen van meningitis vast in de prefecturen van Chari Baguirme en Moyen-Chari (een 50-tal) Biltine (13 gevallen), Guera (6 gevallen). De laatste groepsvaccinatie in die gebieden (behalve in Moyen-Chari) dateert van 1998. In Moyen-Chari vond een laatste vaccinatie plaats in 2000, waarbij tachtig procent van de risicogroep ingeënt werd.
AZG volgt de situatie van dichtbij, om snel en efficiënt te kunnen reageren, indien nodig.