Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG begint interventie in Gonaïves


Na de zware overstromingen in de stad Gonaïves in het noordwesten van Haïti, komt AZG tegemoet aan de medische behoeften van de bevolking. De stad is ernstig getroffen door de overstromingen. “Sommige delen van Gonaïves bevinden zich volledig onder water. Andere delen kunnen nu te voet bereikt worden, maar enorme hoeveelheden modder en resterend water maken alle verplaatsingen erg moeilijk”, zegt Silvien Auerbach, landverantwoordelijke van AZG in Haïti. “Een groot aantal huizen is ernstig beschadigd of volledig onbewoonbaar. Er is niet één gezondheidsstructuur die nog werkt. Het ziekenhuis is onbruikbaar: al het medisch materiaal is vernield.”

De bevolking van Gonaïves kon het water ontvluchtten door naar de heuvels rondom de stad te trekken of door op de daken van hun huizen te klimmen. Zo’n 300 mensen zijn omgekomen, maar exacte cijfers zijn nog niet beschikbaar. De meest ernstig gewonden werden geëvacueerd naar de stad Saint-Marc, op twee uur rijden ten zuiden van Gonaïves.
Het urgentieteam van AZG dat momenteel in Gonaïves aan de slag is, bestaat uit twee dokters, twee logistieke medewerkers en één verpleegster. Het team heeft een gezondheidscentrum in het westen van de stad op het oog, om te gebruiken voor raadplegingen. “We willen het centrum snel weer opknappen, en daarna zullen we medisch materiaal en voorraden overbrengen van de hoofdstad Port-au-Prince”, aldus Silvien Auerbach. “Onze belangrijkste taak op dit ogenblik is het identificeren van patiënten. De mensen die dringende hulp nodig hebben, moeten worden overgebracht naar andere, bestaande gezondheidscentra in Haïti, zoals in Saint-Marc en Port-au-Prince.”
De basisbehoeften op dit ogenblik zijn medische verzorging, onderdak, toegang tot voedsel en water. Alhoewel er op dit ogenblik nog geen sprake van is, bestaat er een risico op door water overgebrachte epidemieën.
Later deze week zal het team in Gonaïves versterkt worden met vier buitenlandse medewerkers: een psycholoog, een dokter, een verpleegster en een logistiek medewerker, gespecialiseerd in water- en sanitaire voorzieningen.
Ook andere delen van noordoost Haïti werden geraakt door de overstromingen, maar minder erg dan Gonaïves. “Sommige dorpen rond Port-de-Paix zijn ook getroffen, maar de medische situatie in Gonaïves vereist dat we nu snel daar ingrijpen”.