Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-activiteiten in N’Djamena, Kameroen en Oost-Tsjaad


Terwijl velen al zijn teruggekeerd naar N’Djamena, bereikt de hulpverlening stilaan de duizenden vluchtelingen die zich nog steeds in de grensstad Kousseri in Kameroen bevinden. Deze week organiseerde AZG een mazelenvaccinatiecampagne en distributies van hulpgoederen op twee verschillende plaatsen. Daarnaast biedt AZG gratis medische zorg aan vluchtelingen. In Kousseri en N’Djamena zijn twee chirurgische teams actief.

Kameroen
Duizenden vluchtelingen uit N’Djamena durven niet terugkeren naar huis en verblijven in de grensstad Kousseri. Sommige hebben een huis gevonden, maar vele leven al meer dan tien dagen onder de blote hemel. De vluchtelingen werden nog niet officieel geregistreerd en mengen zich onder de gastbevolking, daarom is het erg moeilijk het exacte aantal vluchtelingen te bepalen.

AZG-activiteiten:
Op woensdag 13 februari organiseerde AZG een mazelenvaccinatiecampagne voor de vluchtelingen en de gastbevolking in Madana. In totaal werden meer dan 5600 kinderen ingeënt. Daarnaast verdeelde AZG aan meer dan 3600 families in Madana en op een andere plaats in de stad hulpgoederen zoals dekens, plastic zeilen, jerrycans, zeep en muskietennetten. Het team installeerde ook verschillende waterpunten in de vluchtelingenkampen en in Maltam, een kamp op 32 km van Kousseri. Het VN Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen is afgelopen weekend gestart met het overbrengen van vluchtelingen naar Maltam.
AZG blijft gratis medische zorg verstrekken in drie klinieken in de stad en in de poliklinische afdeling van het centrale ziekenhuis van Kousseri. In totaal werden dagelijks gemiddeld 400 consultaties verricht in deze structuren. Een chirurgisch team van AZG is ook actief in het centrale ziekenhuis.


N’Djamena
Sinds begin vorige week is de toestand in N’Djamena snel genormaliseerd. Mensen gaan terug aan het werk, de winkels heropenen, het verkeer in de straten is normaal en het mobiele telefoonnetwerk werkt opnieuw. De situatie blijft echter gespannen en de bewoners blijven ’s avonds binnen.

AZG-activiteiten:
Sinds het begin van de crisis behandelde AZG meer dan 120 gewonden in het Bon Samaritain-ziekenhuis. Op dit moment zijn nog 20 patiënten gehospitaliseerd op de chirurgische afdelingen die geleid wordt door AZG.
In de rest van de stad zijn de meeste gezondheidsstructuren opnieuw actief. AZG schonk medicijnen en medisch materiaal aan het algemeen ziekenhuis, de belangrijkste gezondheidsstructuur van de stad. Er werd ook een voorraad achtergelaten voor het geval zich een nieuwe crisis voordoet.
AZG ondersteunde ook de heropening van het Hôpital de l’Union, in Chagoua. De structuur zal de volgende weken verder worden ondersteund met personeel en medicijnen. Sinds het ziekenhuis vorige week maandag heropende, werden dagelijks zo’n 300 consultaties verricht.


Situatie in Oost-Tsjaad
Terwijl de voorbije weken sommige AZG-activiteiten in Oost-Tsjaad werden beperkt vanwege de onvoorspelbare toestand, is stilaan alles terug normaal. We bieden primaire en secundaire gezondheidszorg, psychosociale zorg, water en hygiëneverbetering aan Soedanese vluchtelingen en aan Tsjadische ontheemden of inwoners in Abeche, Adre, Farchana, Goz Beida, Dogdoré, Guereda, Iriba en Am Timan.
In de streek van Birak, langs de grens met Soedan, arriveerde vorige week een stroom van minimaal 7000 vluchtelingen uit Darfur, na een uitgebreid militair offensief in hun regio. AZG ondersteunt de vluchtelingen met medische zorg, drinkwater en hulpgoederen. Tegelijkertijd probeert een team de mensen te bereiken die zijn achtergebleven in de geviseerde gebieden in Darfur.

Momenteel werken 20 internationale medewerkers in N’Djamena. 20 anderen helpen de vluchtelingen in Kameroen.