Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG activiteiten in N’Djamena, Kameroen en Oost-Tsjaad


N’Djamena:
De voorbije vijf dagen is het kalm gebleven in de hoofdstad. De activiteit op straat herneemt zich stilaan. Elke dag zijn er meer mensen en verkeer. De straatmarkten zijn opnieuw open, maar de meeste winkels blijven nog gesloten. De prijzen van basisgoederen (voedsel, benzine,…) zijn sterk gestegen.

Activiteiten van AZG:
Sinds vorige zaterdag behandelde AZG 110 gewonden in het Bon Samaritain-ziekenhuis. Het was een van de enige structuren in N’Djamena die open bleef tijdens de gevechten.
De dag na het einde van de gevechten, onderzocht AZG de situatie in het centrum van N’Djamena. Verschillende gezondheidsstructuren werden bevoorraad met medicijnen, en woensdag begon een ander chirurgisch team met de ondersteuning van de spoedafdeling van het “Hôpital Général”, het belangrijkste ziekenhuis van de hoofdstad waar tijdens de gevechten vele gewonden werden verzorgd. In twee dagen behandelde het team 19 gewonden. AZG ondersteunt nu ook het “Hôpital de l’Union” in Chagoua met medicijnen en personeel. Chagoua is een van de wijken die het zwaarst getroffen werden door de gevechten. Vorige week sloeg bijna de volledige bevolking op de vlucht en werd het ziekenhuis gesloten. Nu keren de mensen terug en is het ziekenhuis opnieuw open gegaan.
Vijf dagen na de gevechten komen er nog steeds mensen met kogelwonden naar het ziekenhuis.

Vluchtelingen in Kameroen:
Duizenden mensen zijn naar Kameroen gevlucht, naar de grensstad Kousseri, op 15 km van N’Djamena. De vluchtelingen zitten verspreid in de stad, het is dus moeilijk om een exact aantal te kennen. De meeste families hebben zich onder de bomen geïnstalleerd, en hebben haast niets meer. Ze hebben een gebrek aan voedsel, drinkwater, onderdak en basisgezondheidszorg. Een aantal mensen keert nu terug naar N’Djamena. Vele anderen sturen een familielid om de situatie te gaan bekijken, maar durven nog steeds niet terugkeren.

Activiteiten van AZG:
Een AZG-team ondersteunt de spoedafdeling van het algemeen ziekenhuis van Kousseri, waar vorige week meer dan 80 gewonden warden opgenomen.
Twee andere teams bieden de meest noodzakelijke gezondheidszorg aan vluchtelingen in de stad en op een plaats die ‘Madana’ wordt genoemd, en waar duizenden vluchtelingen samengekomen zijn. AZG is er begonnen met de distributie van hulpgoederen en werkt aan de watervoorziening en sanitair.

Situatie in Oost-Tsjaad:
Terwijl sommige AZG-teams in Oost-Tsjaad werden afgebouwd omwille van de onvoorspelbare situatie, blijven we ons werk verder zetten in de regio waar we primaire en secundaire gezondheidszorg, psychosociale zorg, water en sanitair bieden aan Soedanese vluchtelingen en Tsjadische ontheemden of inwoners in Abeche, Adre, Farchana, Goz Beida, Dogdoré, Guereda, Iriba en Am Timam.

In Kameroen zijn vrachtvliegtuigen aangekomen met medicijnen, medisch materiaal, logistieke middelen en hulpgoederen, die de volgende dagen zullen worden uitgedeeld.

Momenteel werken 17 internationale medewerkers van AZG in N’Djamena. 20 andere internationale medewerkers bieden hulp aan de vluchtelingen in Kameroen.