Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt gewelddadige aanvallen op haar pediatrische kliniek op Lesbos

Op 20 augustus vielen anti-migratiedemonstranten de pediatrische en seksuele reproductieve gezondheidskliniek van Artsen Zonder Grenzen net buiten het Moria-ontheemdenkamp op Lesbos aan. De demonstranten verzamelden zich er tegen het bezoek van de president om de nieuwe COVID-19 structuur van de Griekse overheid in te huldigen. Ze stichtten brand, wierpen stenen en bedreigden het personeel van Artsen Zonder Grenzen. Dit geweld is onaanvaardbaar.

Moria, Lesbos, Grèce. Protestation anti-migrants devient violente.
©  EUROKINISSI

Artsen Zonder Grenzen roept de autoriteiten op om alle nodige maatregelen te nemen tegen de toenemende agressie en het geweld op Lesbos, en om onmiddellijk in actie te komen tegen degenen die humanitaire actoren ongestraft lastiggevallen en aanvallen.

“Tijdens de protesten werd brand gesticht buiten de pediatrische en seksuele reproductieve gezondheidskliniek van Artsen Zonder Grenzen (AZG). Gelukkig konden onze medewerkers de brand blussen. Op dat moment verzamelde een groep anti-migratiedemonstranten zich voor ons centrum. Ze bedreigden onze teams en gooiden met stenen naar de kliniek waar ongeveer 50 medewerkers vrouwen en kinderen uit het Moria-kamp behandelden. Niemand raakte gewond, maar zowel ons personeel als onze patiënten werden in gevaar gebracht en onze medische zorg werd belemmerd door de chaos die ontstond”, vertelt Marco Sandrone, de AZG-Veldcoördinator op Lesbos. “In wat voor een wereld leven we, waar kinderen en zwangere vrouwen die door artsen worden behandeld, worden blootgesteld aan geweld en bedreigingen? Onze medische teams moesten worden geëvacueerd - het is gewoon volstrekt onbegrijpelijk dat dit soort aanvallen in elke omgeving kunnen voorkomen.”

Sinds enige tijd stellen we een toename van agressief gedrag ten opzichte van asielzoekers en vluchtelingen vast, evenals ten opzichte van humanitaire organisaties en vrijwilligers. Zij zijn herhaaldelijk het doelwit, enkel omdat hulp bieden aan de kwetsbare groepen op Lesbos. Dit incident benadrukt een kwaadaardig symptoom dat nú moet worden aangepakt.

Ter herinnering: op 30 juli werd een door AZG opgericht COVID-19 isolatiecentrum op het eiland Lesbos gedwongen te sluiten nadat de plaatselijke autoriteiten boetes hadden opgelegd, met mogelijke strafrechtelijke aanklachten, in verband met de stedenbouwkundige voorschriften.