Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt fatale aanslag op medewerkers


Artsen Zonder Grenzen rouwt om het verlies van vijf van haar medewerkers, die gisteren vermoord zijn tijdens een meedogenloze aanval in Afghanistan. Alle vijf medewerkers boden zeer toegewijd hulp aan kwetsbare bevolkingsgroepen in nood.

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt deze laffe aanslag ten sterkste. Het vermoorden van humanitaire hulpverleners is een oorlogsmisdaad volgens het internationale recht.
De medewerkers van Artsen Zonder Grenzen werden afgelopen woensdagmiddag gedood in de provincie Badghis, in het noordwesten van Afghanistan. De terreinwagen waar zij in reden, kwam terecht in een hinderlaag en werd beschoten vanuit verschillende richtingen. In een zijkant van de auto zaten granaatscherven. Het feit dat er niets uit de auto was gestolen, bewijst overduidelijk dat het niet om roof ging.
De Taliban heeft naar verluidt de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval. Artsen Zonder Grenzen kan dit bericht noch bevestigen noch ontkennen.
AZG heeft een lange geschiedenis in Afghanistan. In 1980 startte de organisatie met het verlenen van medische hulp aan de bevolking. Door de jaren heen, tijdens verschillende conflicten en ondanks machtswisselingen, bleef Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan met één doel: het bijstaan van de Afghaanse bevolking die lijdt onder een chronische oorlog. De gemeenschappen waar we voor werken hebben AZG altijd geaccepteerd als een onafhankelijke humanitaire organisatie.
Deze laffe daad brengt niet alleen het werk van onafhankelijke humanitaire hulpverleners in gevaar, maar ook de hulp aan Afghanen in nood.
Alle zusterorganisaties van Artsen Zonder Grenzen hebben hun activiteiten in Afghanistan voorlopig opgeschort. Bekeken wordt hoe we onder deze omstandigheden door kunnen gaan met het bieden van medische hulp aan Afghanen in extreme noodsituaties.